Prima Vista peab Tartus esimest korda futuroloogilist kongressi

Copy
Stanisław Lem 1971. aastal. FOTO: Jakub Grelowski
Stanisław Lem 1971. aastal. FOTO: Jakub Grelowski Foto: Jakub Grelowski

Paljude tunnustatud eesti kirjanike osalusel toimub laupäeval, 25. septembril kirev ja kaleidoskoopiline ürituste plejaad ehk futuroloogiline kongress, mis käsitleb kirjandust ja tulevikku ning pühitseb pidulikult kuulsa poola ulmekirjaniku Stanisław Lemi 100. sünniaastapäeva.

Kongressi idee autor ja peakorraldaja Jaak Tomberg kirjeldas sündmust nii: «Mõistagi tahame tähistada vääriliselt Stanisław Lemi kui ühe kõigi aegade suurima ulmekirjaniku 100. sünniaastapäeva – mõtiskleda tema pärandi ja tema loomingu tänapäevase tähenduse üle. Kuid meie laiem eesmärk on mõelda tuleviku peale kirjanduse kaudu. Mida kirjutavad eesti kirjanikud, kui nad kirjutavad tulevikust? Ja kuidas nad seda teevad? Klassikalise kujutelma järgi kuulub tulevik kirjanduses ulmekirjanduse pärusmaale. Meie nii ei arva – leiame, et tulevik võiks olla kõigi kirjanike asi ja igasuguse kirjanduse huviobjekt. Seepärast pole me kongressile kutsunud mitte üksnes häid ulmekirjanikke, vaid kohal on ka eesti kirjanduse praegused tipud üldisemalt.»

Kongress toimub Tartu Kirjanduse Majas, mis muutub sel puhul suurejooneliseks luksushotelliks (või pigem dekadentlikuks väikelinnahosteliks), mille töötajad eesotsas konsjerż Paavo Matsini, šveitser Jaak Tombergi, peakoka Maret Tamme ja TÜ kirjandusringiga Ellips on valmis vastu võtma külalisi ka kõige kaugemast universumi nurgast.

Kavas on kirjanduse ja tuleviku teemaline «Utoopiline salong», Stanisław Lemi loomingule pühendatud sümpoosion, pööningukino dokumentaalfilmiga Lemist ning «Futurolooline kongress», kus tosinkond Eesti autoreid esitab tulevikuteemalisi tekste. Õhtu lõpetab futuroloogiline disko.

Futuroloogiline kongress on Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 raames toimuva Prima Vista kirjandusfestivali «Paremad ja halvemad tulevikud» eelüritus.

Täpsem programm Prima Vista kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles