Põhjamaade parim kriminaalromaan sai järje

Copy
Camilla Grebe.
Camilla Grebe. Foto: Viktor Fremling

Kirjastuselt Pegasus ilmus hinnatud krimikirjaniku Camilla Grebe uus raamat «Unetardumus», mille tõlkis eesti keelde Allar Sooneste.

Camilla Grebe, «Unetardumus».
Camilla Grebe, «Unetardumus». Foto: Raamat

18-aastane Saamuel ajab kogemata nurja narkotehingu ja peab narkoboss Igori eest meeleheitlikult põgenema. Ta pääseb ja vastab saarestikus elava pere kuulutusele, milles otsitakse abilist nende ajukahjustusega pojale. Kui ta mereäärses majas elava kauni Raaheli ja ta poja Jonase juurde jõuab, ei lähe miski nii, nagu Saamuel plaanib. Lisaks püüab tema ema – vabausklik Pernilla – oma parima arusaama järgi poja elus vägisi korda luua. Kriminaalinspektor Manfred Olssoni on tabanud perekondlik tragöödia. Ta uurib kaht näiliselt uimastitega seotud mõrva, kuni tema tee ristub Saamueli ja Pernillaga.

Camilla Grebe «Unetardumus» on hingematvalt põnev jutustus kaasajast, mis kannab nartsissismi ja piiramatuse pitserit. See räägib ka armastusest, mis on piisavalt tugev, et võita hämaraid jõude.

«Unetardumus» on eraldiseisev järg Grebe raamatutele «Koduloom» (valiti 2017. aastal Rootsi parimaks kriminaalromaaniks ja pälvis 2018. aastal Põhjamaade parima kriminaalromaani tiitli) ja «Armuke peakontorist» (2015), mis mõlemad on ilmunud ka eesti keeles.

Rootsi kirjanik Camilla Grebe (sünd. 1968) esimene romaan ilmus 2009. aastal. Ta kirjutas koos oma õe Åsa Träffiga kahasse viiest raamatust koosneva sarja psühhoterapeut Siri Bergmanist. Seejärel algas koostöö Paul Leander-Engströmiga - nende sarja «Moskva Noir» kolmest raamatust kaks – «Dirigent Peterburist» ja «Relvakaupmees Omskist» – on tuttavad ka Eesti lugejale.

2015. aastast alates on Grebe jätkanud omal käel sarjaga «Tüdrukud ja pimedus», milles on rootsi keeles seni ilmunud neli raamatut. Sarja esimene teos «Armuke peakontorist» on tõlgitud juba 21 keelde ning sellest on valminud ka film. Camilla Grebe kriminaalromaane on nii Rootsis kui Põhjamaades korduvalt auhindadega pärjatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles