Esitlusele tuleb ingliskeelne raamat legendaarsest 1967. aasta Tallinna džässifestivalist

Copy
Pildil Charles Lloydi kontsert Kaarli kirikus 2005. aastal.
Pildil Charles Lloydi kontsert Kaarli kirikus 2005. aastal. Foto: Marina Pushkar

Neljapäeval, 30. septembril kell 17. toimub Maarjamäel ajaloomuuseumi tallihoones raamatu «Tallinn '67 Jazz Festival: Myths and Memories» esitlus.

Millest raamat räägib?

Toetudes uurimistöö käigus kogutud rohkele materjalile, uurib raamat festivalist tekkinud müüte ja nende kujunemise tagamaid, samas püüdes välja selgitada sündmuste tegelikku kulgu. Charles Lloydi Tallinnas esinemise skandaaliga seotud seni saladuseloori all olnud üksikasjade välja selgitamine võimaldab esile tuua külma sõja aegse Nõukogude-Ameerika vastandumise olemust. Raamat asetab kesksele kohale festivalil osalenud isikute entusiasmist ja nostalgiast kantud emotsionaalsed lood, mis aitavad lahti mõtestada džässihuviliste tegevust nõukogude aja kontekstis, pakkudes seeläbi uut vaatenurka nõukogudeaegse ajaloo käsitlusele.

Tallinn ’67 džässifestival oli üks väheseid Eesti nõukogudeaegseid kultuurisündmuseid, mis leidis laialdast kajastamist välismeedias. Eelkõige toimus see tänu Ameerika tippsaksofonisti Charles Lloydi grupiga Tallinnas toimunud skandaalile. Üle poole sajandi on festivalist ikka ja jälle räägitud, mis annab tunnistust sündmuse müütilisest olemusest.

Raamatu autor võrdleb Uno Naissoo algatatud Tallinna džässifestivalide tähendust Eesti kultuuriloos laulupidudega. Samuti kuulub Eesti džässifestivalide traditsiooniga kindlalt maailma džässi ajalukku. Globaalse ajaloo kontekstis on Tallinn '67 üks legendaarsemaid festivale džässifestivalide ajaloos. Seda on võrreldud skandaalsuselt Woodstock 1969 muusikafestivaliga ning viidates Ameerika vanimale festivalile, kutsutud nõukogude Newportiks.

See on esimene inglisekeelne teadusmonograafia Eesti muusikaajaloost, mis ilmub maailma juhtivas humanitaar- ja sotsiaalteadustealases kirjastuses Routledge ning esimene inglisekeelne monograafia nõukogude džäassist pärast 1983. aastat ilmunud Frederic Starri «Red and Hot: The Fate of Jazz in the Soviet Union, 1917–1980».

Mis esitlusel toimub?

  • Kuidas sünnivad müüdid? Raamatu ideed tutvustav video/animatsioon.
  • Akadeemikud džässist. Džässiuuringuid tutvustav video.
  • Tallinn ’67 festivalil osalenute meenutused.
  • Vestlus raaamatu autoriga.
  • Taavo Remmeli muusikaline etteaste.

Kes on raamatu autor?

Heli Reimann on muusikateadlane, kelle uurimisalaks on Eesti ja nõukogude džässi ajalugu. Ta on Tallinna ülikooli teadur ja Helsingi kunstide ülikooli külalisteadur.

Esitlusel on võimalus osaleda ka interneti vahendusel. (Meeting ID: 984 8867 2215 Passcode: 964651)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles