6 Astrid Lindgreni värskelt ilmunud lasteraamatut, mis teevad südame soojaks (1)

Copy
Foto: Shutterstock

Sel sügisel on kirjastuselt Sinisukk ilmunud palju põnevaid ja kaunilt illustreeritud Astrid Lindgreni raamatuid: «Vaata, Madlike, lund sajab!», «Kalle, väike härjavõitleja», «Jõulud tallis». Lisaks neile ilmusid esmakordselt eesti keeles ka «Ühed ammused jõulud Smålandis», «Raamat minust» ja «Kui Johan sai endale väikese vasika».

Astrid Lindgren, «Vaata, Madlike, lund sajab!»
Astrid Lindgren, «Vaata, Madlike, lund sajab!» Foto: Kirjastus Sinisukk

Astrid Lindgren, «Vaata, Madlike, lund sajab!»

Tõlkinud Kadri Okas

Illustreerinud Ilon Wikland

Lõpuks ometi sajab Jaanikingul lund! See on hiiglama vahva ning Liisbet ja Madlike mängivad lumes nagu

pöörased. Aga järgmisel päeval jääb Madlike haigeks. Liisbet peab ise Alvaga jõulukinke ostma minema. Ja siis

tuleb see Gustav ja väidab, et Liisbet on alles väike plikatirts, kes ei julge salaja saani taga sõita. Muidugi julgeb!

Enne, kui ta arugi saab, seisab Liisbet Anderssoni saani taga jalastel ja sõidab sügavasse metsa...

Astrid Lindgren loob oma raamatus sooja ja turvalise lastemaailma, mis võlub lugejat oma lihtsuse, muretuse ja humooriga. Lustlikud ja lastepärased Ilon Wiklandi pildid ilmestavad ja täiendavad vahvat jõululugu.

***

Astrid Lindgren, «Kalle, väike härjavõitleja».
Astrid Lindgren, «Kalle, väike härjavõitleja». Foto: Kirjastus Sinisukk

Astrid Lindgren, «Kalle, väike härjavõitleja»

Tõlkinud Kadri Okas

Illustreerinud Marit Törnqvist

Ühel lihavõttepäeval ammu aega tagasi juhtus Smålandis nii, et üks härg nimega Adam Engelbrekt sai väga vihaseks ja tal õnnestus laudast välja pääseda. Keegi ei teadnud, miks härjal tol ammusel lihavõttepäeval nii kohutavalt halb tuju tuli, võib-olla ütles mõni vasikas talle vasikakeeles midagi ebaviisakat või siis kiusasid teda lehmad.

Varsti levis uudis mööda küla laiali: Vinäsi härg on lahti saanud ja jookseb laudanõlval ringi nagu möirgav lõvi. Kõikidest ümberkaudsetest majakestest ja renditaludest tõttas kohale inimesi, et saada osa sellest tähelepanuväärsest näitemängust.

Kogu kihelkonna rahvas oli aga nõutu ega teadnud, kuidas maruvihast härga taas lauta meelitada, ent Bäcktorpi Kalle teadis, et ka kõige kurjema looma saab jalust niita pisukese sõbralikkusega…

Astrid Lindgreni humoorikas lugu seitsmeaastasest popsijõnglasest, kes hirmu tundmata hakkab tigedat härga taltsutama.

***

Astrid Lindgren, «Jõulud tallis».
Astrid Lindgren, «Jõulud tallis». Foto: Kirjastus Sinisukk

Astrid Lindgren, «Jõulud tallis»

Tõlkinud Kadri Okas

Illustreerinud Lars Klinting

Käes oli jõuluöö ning laps soovis kuulda jõululugu. Ema otsustas talle rääkida ühest jõuluööst, mis juhtus ammu-ammu aega tagasi:

Üks mees ja üks naine rändasid pimedas mööda teed. Pärast pikka teekonda hakkasid nad väsima ning soovisid üle kõige magama heita. Nad lootsid leida peavarju mõnest talust, ent kõikjal olid tuled juba kustunud. Külm ja pime oli sel ammusel õhtul. Isegi ükski täht ei valgustanud taevalaotust. Kuid viimaks leidsid mees ja naine tee äärest ühte talli…

See on Astrid Lindgreni kirjutatud klassikaline lugu, mis viib meid tagasi kõige esimesse jõuluöösse, mil sündis laps, kelle auks hakkas taevas särama jõulutäht. Raamatu kaunid pildid on teinud Lars Klinting.

***

Astrid Lindgren, «Kui Johan sai endale väikese vasika».
Astrid Lindgren, «Kui Johan sai endale väikese vasika». Foto: Kirjastus Sinisukk

Astrid Lindgren, «Kui Johan sai endale väikese vasika»

Tõlkinud Kadri Okas

Illustreerinud Marit Törnqvist

Väikse popsipoisi Johani ja tema pere ainus lehm Embla sööb õnnetul kombel ära naela. Loomake ei ela seda üle ja nii jääb Johani pere oma lehmast ilma. Pärast seda kurba õnnetust leiab Johan, et maailmas pole mingit õiglust.

Ühel päeval sõidab aga Johani ja tema pere talust mööda Bäckhulti peremehe saan. Johanil pole aimugi, et Bäckhulti peremees läheb õhtupoole sama teed tagasi ja kaotab midagi kraavi. Midagi, mis võib ehk leevendada Embla kaotuse kurbust…

Astrid Lindgren viib meid talvisesse Smålandi, kus rõõm ja kurbus käivad käsikäes. Raamatu kaunid pildid on teinud Marit Törnqvist.

***

Astrid Lindgren, «Ühed ammused jõulud Smålandis».
Astrid Lindgren, «Ühed ammused jõulud Smålandis». Foto: Kirjastus Sinisukk

Astrid Lindgren, «Ühed ammused jõulud Smålandis»

Tõlkinud Kadri Okas

Illustreerinud Cecilia Heikkilä

Jõululaupäev on minu arust üks imelik päev. See on lihtsalt terve päev ootamist. Hiilisime Gunnariga suurde tuppa ja pigistasime kõiki riidekorvi pandud pakke.

«Ühed ammused jõulud Smålandis» on meenutus 1913. aasta jõuludest, kui Astrid Lindgren oli alles väike tüdruk. Soe ja siiras lugu sellest, kuidas kuueaastane Astrid läheb oma isa ja vennaga metsa kuusepuud tooma, milline on tüdruku imestus, kui jõululaupäeva hommikuks on kodu muutunud kauniks ja jõululikuks ning kuidas Astrid teisel jõulupühal terve perega maale vanaema juurde jõulupeole sõidab.

Vahvate Cecilia Heikkilä illustratsioonidega raamatus jutustab Astrid Lindgren humoorikalt oma lapsepõlve jõuludest, jõulumeeleolust ja kõigest toredast, mis pühadega kaasneb.

***

Astrid Lindgren, «Raamat minust».
Astrid Lindgren, «Raamat minust». Foto: Kirjastus Sinisukk

Astrid Lindgren, «Raamat minust. Astrid Lindgreni muinasjutuline maailm»

Tõlkinud Kadri Okas

Illustreerinud Ilon Wikland, Björn Berg, Ingrid Vang Nyman

Astrid Lindgren on öelnud: «Andke lapsele armastust, veel armastust ja veel rohkem armastust, siis tulevad head kombed iseenesest.»

Millal tuli esimene hammas? Kuidas tähistati pisipõnni esimest sünnipäeva? Mis oli lapse esimene sõna?

Sellesse raamatusse saab talletada hulgaliselt olulisi ja naljakaid sündmusi ning fotosid lapse esimestest eluaastatest.

Lisaks tutvustab «Raamat minust» Astrid Lindgreni armastatud raamatukangelasi ning sisaldab hulgaliselt vahvaid illustratsioone. Jäädvusta sellesse toredasse beebiraamatusse kõik pisipõnni esimesed erilised hetked ja ava talle tee Astrid Lindgreni tegelaste maailma.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles