Betooniühing andis välja uustrüki raamatust «Betoonkonstruktsioonide arvutamine»

Copy
Betooniühingu juht Mati Laurson.
Betooniühingu juht Mati Laurson. Foto: Postimees.ee

Eesti Betooniühing ja Tallinna Tehnikaülikool andsid koostöös välja kolmanda, parandatud trüki Vello Otsmaa (1932-2021) raamatust «Betoonkonstruktsioonide arvutamine». Raamat võtab kokku teadmised betoonkonstruktsioonide arvutamise alal ning on mõeldud kõigile betoonkonstruktsioonide projekteerimise ja ehitamisega tegelejatele. Raamatu esimese trüki ilmumise järgselt valiti see aasta parimaks kõrgkooliõpikuks.

Vello Otsmaa, «Betoonkonstruktsioonide arvutamine».
Vello Otsmaa, «Betoonkonstruktsioonide arvutamine». Foto: Raamat

Raamatus on esitatud betoonkonstruktsioonide arvutuseeskirjad ja peamised konstrueerimisnõuded ning nendele vastavad arvutusnäited. Esitatud materjal on kasutatav ka ehitusalasel täiendõppel ja ekspertiiside koostamisel.

Üliõpilastel aitab raamatus esitatud materjal kaasa betoonkonstruktsioonide kursuse süvendatud omandamisele. Praktilises projekteerimistöös on raamat insenerile abiks raud- ja pingebetoonkonstruktsioonide ning nende elementide sisumõistval arvutamisel.

Raamatu autor Vello Otsmaa tegeles kogu oma elu betooni ja raudbetooni teooria ja praktikaga ning betooniala teadmiste edasiandmisega üliõpilastele. Otsmaa töötas Tallinna Tehnikaülikoolis 1958-2012, alates 2012. aastast emeriitdotsent.

Otsmaa on konsulteerinud raudbetoonkonstruktsioonide projekteerimist ja ehitamist, juhtinud vastutusrikaste ehitiste katsetamist. Tema koostatud on projekteerimisnormide eelnõu, mille alusel kehtestati esimene raudbetoonkonstruktsioonide projekteerimise Eesti standard. Samuti on ta tõlkinud praegu meil kehtivad Euroopa betoonkonstruktsioonide projekteerimisstandardid ning koostanud nendele Eesti rahvuslikud lisad.

Vello Otsmaa on Eesti Betooniühingu auliige.

Raamatu kaasautorid on Johannes Pello ja Kaido Sooru, toimetasid Tiit Masso ja kirjastus «Ehitame». Fotod e autorid on Tiit Veermäe ja Raivo Tiikmaa, kujundaja Anne Perema. Raamatu kirjastasid Eesti Betooniühing ja Tallinna Tehnikaülikool.

Raamatu «Betoonkonstruktsioonide arvutamine» esmatrükk ilmus 2014. aastal, mille väljaandmist toetasid Haridus- ja Teadusministeerium, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium ning Sihtasutus Archimedes. Raamatu 2. trükk ilmus 2015.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles