Oktoobris on viimane võimalus käia Rahvusraamatukogu ikoonilises kindlushoones

Copy
Eesti Rahvusraamatukogu.
Eesti Rahvusraamatukogu. Foto: Konstantin Sednev

Novembrist suletakse mitmeaastaseks rekonstrueerimiseks rahvusraamatukogu lugemisaalid, peale mida jääb tavakülastajale 17. detsembrini avatuks vaid fuajee, mis tähendab, et sisuliselt ei saa enam alates novembrist Tõnismäe ikoonilises kindlushoones vabalt ringi liikuda ega raamatuid laenutada.

«Eesti 20. sajandi arhitektuuri ühe tippteose rekonstrueerimine on paratamatu, sest 30 aastase hoone tehno - ja turvasüsteemid ei taga rahvuspärandi turvalist säilitamist,» resümeeris olulisema Eesti Rahvusraamatukogu peadirektor Janne Andresoo.

3,5 miljoni teaviku juurde

Seetõttu on tagumine aeg minna avastama veel viimast korda hoonet oma originaalsuses ja algupärasuses ning kus on hoiul ligikaudu 3, 5 miljonit teavikut.

Oktoobris saavad kõik noored ja nooruslikud panna end proovile kineskooptelerite taha ühendatud videomängukonsoolide mängudes, mida on näitusel «Tee parem midagi kasulikku» valikus pea neljast kümnendist.

Rahvusraamatukogu siseterviserajal saab mõistliku füüsilise koormuse viie korruse vahel seigeldes ja saale avastades. Kuid kes on valmis veidi suuremaks seikluseks, nende jaoks on majja peidetud aare ja mõned lahendamist vajavad mõistatused.

Proovile saab panna end ka kunstiteoste leidmisel, sest fuajees asub kunstikaart, mis aitab jõuda rahvusraamatukogus asuvate maalide, skulptuuride ning plakatiteni.

Kõrgtasemel köitekunst ja nõukogude inimeseks

Rahvusraamatukogu on läbi aegade pakkunud võimalusi väga erineva loomingu eksponeerimiseks. Nii näeb ka veel viimasel kuul kahte eriilmelist näitust. Harulduste kogu saalist leiab väljapaneku kõrgtasemel köitekunstist, mis on koondatud näitusele «Reliure D`Art. Prantsuse kirjandus eesti köites».

6. korruse saalis saab ülevaate aga nõukogude aegsetest postritest, milledel on jutustada palju lugusid, kuidas sai inimesest nõukogude inimene. Näitus kannab pealkirja «Ole inimene! Plakateid Nõukogude Eesti eluolust».

Veel näeb hoone sünni ja alguse lugu

Näitusi kultuuri ja ajaloohuvilistele leiab majast veel teisigi. Fuajees saab põhjaliku ja kiire ülevaate sellest, kuidas rahvusraamatukogu alguse sai ja milline on olnud nii hoone kui organisatsiooni funktsioon läbi kolme aastakümne. Näitus «Rahvusraamatukogu vana ja uus algus» jutustab enamast kui ühe hoone eluloost. Tegemist on läbilõikega lähiajaloost ja põneva ekskursiooniga rahvusraamatukogu tulevikku.

Giidiga maja salapaikadesse

Eesti Arhitektuurikeskuse professionaalsete giidide juhtimisel saab tutvuda rahvusraamatukogu salapaikadega, kuhu omal käel tavaliselt ligi ei pääse. Üks sellistest kohtadest on maa-alune tehnoruum, kus asub nö mitteametlik ufode installatsioon. Tavakülastaja ei pääse iseseisvalt ka rahvusraamatukogu kõige kõrgemal tipus asuvasse tornisaali ning terrassidele. Tuurid toimuvad nii eesti kui ka vene keeles. Rohkem infot leiab siit.

Viimast korda külla

29. oktoobril toimub rahvusraamatukogus siseorienteerumise võistlus ja oktoobri viimasel päeval lõpuüritus, kust ei puudu avastusrõõm, meelelahutus ja viimane võimalus laenata raamat ülipika laenutustähtajaga (1.02.2022).

Nota bene!

Rahvusraamatukogusse tulemiseks pole vaja lugejakaarti ega isikut tõendavat dokumenti. Fuajeest leiab info brošüüre soovitustega, mida teha saab ja külalised saavad liikuda vastavalt oma huvile majaga tutvuma minna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles