Professor Ain Raali sulest on ilmunud farmaatsia õpetamise ajalugu

Copy
Farmaatsia instituudi juhataja, farmakognoosia professor Ain Raal.
Farmaatsia instituudi juhataja, farmakognoosia professor Ain Raal. Foto: Kristjan Teedema

Tartu Ülikooli kirjastuselt ilmus proviisor Ain Raali uus raamat «Kellahelin pühamus». Raamatu esitlus toimub 6. oktoobril kell 16.20 Tartu Ülikooli raamatukogus.

Ain Raal, «Kellahelin pühamus».
Ain Raal, «Kellahelin pühamus». Foto: Raamat

Tartu Ülikooli farmaatsia instituudi juhataja, farmakognoosia professor Ain Raal nentis, et ülikoolist ja oma erialast on raamatuid koostanud õige paljud õppejõud, arstiteaduses lausa mitmel erialal. «Pika ja auväärse ajalooga farmaatsias selline käsitlus seni puudus ja mul oli suur rõõm see tühimik täita,» ütles Raal.

Raali sõnutsi seob raamatu pealkiri «Kellahelin pühamus» kokku mitu raamatus vaadeldud sündmust. «Uksekella helistamine farmaatsia kateedri II korrusel, millegi uue ja ootamatu ilmsiks saamine, millegi varasemast juba tuntud ahhaa-efekt, katarsis kui hinge puhastumine. Ja lõpuks ongi kogu inimese elu kui kellahelin pühamus,» kirjeldas Raal.

Ajaloolis-autobiograafilise raamatu keskmes on farmaatsia õpetamine Tartu Ülikoolis alates aastast 1802. Käsitlus on esitatud ülikooli ja farmaatsia instituudi peamiste ajalooliste etappide ja aastakümnete kaupa. Seda täiendavad autori ning teiste arvukate proviisorite ja ülikooli vilistlaste mälestused oma õpinguajast ning sellega seotud isikutest ja oludest. Raamat sisaldab väljapaistvamate farmaatsiaõppejõudude elulugusid ning paljudel juhtudel nende kohta esimest korda avaldatavaid endiste üliõpilaste ja kolleegide mälestusi ja meenutusi.

Ain Raal on Tartu Ülikooli farmaatsia instituudi farmakognoosia professor, instituudi juhataja (2015–2022) ja proviisor. Ta on avaldanud hulgaliselt artikleid ning raamatuid peamiselt ravimtaimede ja farmaatsia ajaloo teemal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles