Varalahkunud Amy Winehouse’i lemmikraamatud, mis on ilmunud ka eesti keeles

Copy
Amy Winehouse.
Amy Winehouse. Foto: DYLAN MARTINEZ/Scanpix

Lisaks sellele, et Amy Winehouse oli erakordne muusik, oli ta ka suur raamatusõber. Nagu meil kõigil, kujunesid ka temal välja mõned lemmikteosed. Toome neist välja 3, mis on ilmunud ka eesti keeles. 

«Vana peeru veerud» Charles Bukowski
«Vana peeru veerud» Charles Bukowski Foto: Raamat

«Vana peeru veerud» Charles Bukowski

Ühel heal päeval hipodroomilt tulles istusin kirjutusmasina taha, kirjutasin pealkirjaks VANA PEERU VEERUD, avasin õlle ja tekst tuli justkui iseenesest… Istu aga akna alla maha, võta õlu ette ja lase tekstil tulla. Kõik, mis tulla tahtis, tuli omasoodu.

Bukowski veergudes Los Angelese underground-ajalehele Open City on jutustajaks kas tema ise või tema alter ego Henry Chinaski. Bukowski kaevub Ameerika põhjakihtidesse, tema lugudes tegutsevad luuserid ja antikangelased. Need pooleldi autobiograafilised veerud on pungil täis vägivalda, naisi, kihlvedusid ja kõikmõeldavat märjukest, lõbu ja lootusetust, elu võlu ja tühisust.

«Sigadesaaga» Kitty Fitzgerald
«Sigadesaaga» Kitty Fitzgerald Foto: Raamat

«Sigadesaaga» Kitty Fitzgerald

«Sigadesaaga» on isevärki rännak inimsüdame ja armastuse hämaraisse padrikuisse, ajuti härdameelne, sünge ja liigutav, täis musta huumorit ja fantastikat. See on kaunis lugu sõprusest, mis kujuneb üksildase ning raevuka teismelise tüdruku Holly ja ühiskonnast tema ebardlikkuse tõttu tõrjutud keskealise mehe Jacki vahel; südantlõhestav kirjeldus nende suhtest, mille keskmes on Jacki kiindumus sigadesse, keda ta salamisi kasvatab ning keda ka Holly õpib armastama.

«Nõks-22» Joseph Heller
«Nõks-22» Joseph Heller Foto: Raamat

«Nõks-22» Joseph Heller

«Nõks-22» ei ole nagu teised romaanid. Sellel on oma loogika, oma iseäralik karakter. See käib edasi-tagasi rõõmu ja õuduse vahel. See on erakordselt naljakas ja kummaliselt mõjuv. See on täiesti ainulaadne.

Tegevus toimub II maailmasõja lõpukuudel Ameerika pommituseskadrilli baasis Itaalia ranniku lähedal. Raamat räägib pommituslendurist nimega Yossarian, kes on paanikas ja raevus, sest tuhanded inimesed, kellega ta pole kohtunudki, tahavad teda muudkui tappa. «Nõks-22» on 20. sajandi maailma mikrokosmos, nagu see võiks välja näha kellegi ohtlikult kainemõistusliku silmis. See on romaan, mis elab, liigub ja kasvab hämmastava jõu ja vitaalsusega. See on meie ajastu meistriteos.

Tagasi üles