PISISULIST ÜKSSARVIKUKS Pipedrive’i kaasasutaja Urmas Purde kirjutas raamatu võitlusest ajukasvajaga

Copy
Urmas Purde.
Urmas Purde. Foto: Toomas Volkmann

Urmas Purde kirjutab raamatus «Vaba langemine. Pisisulist ükssarvikuks» elust miljardifirma hiilgava edu taga. 

Urmas Purde, «Vaba langemine».
Urmas Purde, «Vaba langemine». Foto: Raamat

Kui Eesti saab ükssarviku ehk tehnoloogiaettevõtte, mille väärtus ületab miljard dollarit, kuuleme sellest kõik. Vähem on teada eludest ja ohverdustest selle hiilgava edu taga. Pipedrive’i kaasasutaja Urmas Purde võtab äsja ilmunud raamatus «Vaba langemine» meid endaga peadpööritavale teekonnale Noarootsist Silicon Valleysse, Balile ja tagasi Tallinna.

Ta jutustab avameelselt sellest, kuidas pisisulist sai ükssarviku kaaslooja ja kui vähe viimane mingis mõttes loeb, sest ajukasvajat ei huvita, oled sa miljardifirma asutaja või mitte. Elus ei lähe kõik nii, nagu soovime. Kui meil ühes sfääris õnnestubki enesekindlust sisendav kontroll saavutada, siis teises võib see justkui meie pilkeks sootuks kaduda.

Urmase ajukasvaja avastati kaksteist aastat tagasi. Ta on üle elanud enesetapukatse, kolm ajuoperatsiooni ja insuldi. Kõigest hoolimata väärtustab ta elu ja vaatab ootusrikkalt tulevikku. «Ehk jääb viiendat korda käima ja rääkima õppimine selles elus mulle viimaseks,» avaldab ta lootust.

«Vaba langemine» on lugu ühe eduka mehe võitlusest elu ja surma peale, samuti armastusest, kontrollist ning nende kaotamisest. Raamat intrigeerib ja inspireerib ning tuletab meelde, et nendes kõige olulisemates küsimustes oleme me kõik tõepoolest võrdsed. Haaraval teekonnal mõistab lugeja, kui oluline on olla tänulik iga päeva eest, sest kunagi ei tea, millal elu kõik kaardid segamini võib lüüa.

Ettevõtja ja investor Sten Tamkivi jagas oma lugemismuljeid: «Euroopas on sündinud tänaseks seitsekümmend ükssarvikut, ja Eestis seitse. Iga sellise miljardifirma sätendava edu taga on sadu lugusid maailmas ringitormamisest, sassis suhetest ja otsas rahast. Ja kindlasti kümneid lugusid, kus oma varjatud roll on ayahuasca’l, politseil, surnukuuril, notaril, kanepil või kasvajatel. Aga on ainult üks Urmas, kes kõik selle kaadritaguse sulle ausalt ja elegantselt ära räägib. Ta kirjutab nii hästi, et sa ei usuks iial, et ta on pidanud elus viis korda rääkima õppima.»

LHV asutaja Rain Lõhmus on samuti juba raamatu läbi lugenud. «Edukus äris ei tähenda edu isiklikus elus. Miks? Loe ja mõtle …» soovitab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles