Üle maailma tuntud Eesti performance kunstnik Al Paldrok andis USA-s välja raamatu

Copy
Al Paldrok.
Al Paldrok. Foto: Magi Vlijanen

Eesti performance kunstnik Al Paldrok ehk Anonymous Boh on andnud välja Kentuckys USA-s raamatu «Storm Generation», kus ta jagab enda reisimuljeid Aasias, Euroopas, Põhja- ja Lõuna-Ameerikas koos teiste kunstnikega üle maailma, lastes lugejal piiluda Non Grata rühmituse kunstniku ellu.

Non Grata kunstirühmitus on tuntud üle maailma

Al Paldrok on olnud 1992. aastast aktiivne ajatul territooriumil, kus kunstiobjektid ei eksisteeri enam füüsiliselt. Non Grataga kasutab ta platvormina loovusele ära ruumi mitmeid dimensioone.

Ta on hüpanud rahvusvahelisse kunstimaailmasse tagasi vaatamata. Performance'id ja kunstituurid üle Euroopa, Aasia ja Ameerika on muutnud Non Grata loovaks kollektiiviks, keda tuntakse üle maailma rohkem kui Eestiski. Nende kogemusest ei räägita palju, ehkki kunstniku tegutsemine üle kunsti- ja riigipiiride on üks tänapäeva kunstnike kõige ihaldatumast viisist end väljendada.

Mis on Non Grata?

Non Grata nime ümber on käinud pikka aega sahinad. Non Grata kunst algab kohast, kust maailmakunst lõppeb. Peamine grupi mõte on eetiline – primitivism, impersonaalsus ja eksperimentaalne loovus. Visuaalina on Non Grata raamatutes hulk performance'ite pilte, fotosid teelt, keskkondi ja intellektuaalseid taustu.

Üle 20 aasta jooksul on Non Gratasse kuulunud rohkem kui 1000 liiget üle maailma. Non Grata peamised omadused on anonüümsus grupitöös, kohaliku kunstimaailma ja massimeedia eiramine. Nad esinevad Aasias, Euroopas, Lõuna- ja Põhja-Ameerikas tänavatel, kasutades kaootilist ruumi ja pikaajalisi getomaratone. See raamat aitab justkui nendega kaasas käia.

Lindpriist poeet Ron Whitehead on öelnud, et Al Paldrok on loonud koos Non Grata rühmitusega ühe ajaloo kõige olulisema kunstiliikumise. «Al Paldrokist on saanud meie ajastu Wild Bill Hinckok, P.T. Barnum, Alfred Jerry, Tristan Tzara, Ezra Ppound ja Orson Welles. «Al Paldrok paljastab meile, et me mitte vaid ei seisa keset Tormi, vaid näitab ka nägemusi post-apokalüptilisestest absurdsetest kaleidoskoopilistest maastikest. Astuge ka teekonnale!» räägib ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles