Tiit Trofimov: ma ei sure ära, kui mul krossigi hinge taga pole

Copy
Tiit Trofimov.
Tiit Trofimov. Foto: Terje Atonen

Enesearengu teejuht Tiit Trofimov selgitab oma raamatus «Lõpp on algus. Julgus elada iseendana», et kui inimese sisemaailm, programmid ja uskumused muutuvad, hakkab vaikselt muutuma ka maailm tema ümber.

Mõttemaailma ja väärtushinnangute muudatustega muutub paratamatult sind ümbritsevate inimeste ring, sest sa soovid rohkem aega veeta nendega, kellega sul on ühine vibratsioon. «See ei tähenda, et sa vanadest sõpradest enam ei hooliks, te lihtsalt kohtute harvem, sest ühiseid huvisid ja jututeemasid on väheks jäänud. Mõni sõber areneb sinuga koos, aga mõni kaob su elust päriseks. See kõik on okei, igaühel on oma tee ja igaüks on oma eluga just seal, kus ta parasjagu olema peab,» sõnab Trofimov.

Elus on enamat kui raha tagaajamine, meeletu töötamine, tülitsemine ja vihkamine

«Lõpp on algus. Julgus elada iseendana» Tiit Trofimov
«Lõpp on algus. Julgus elada iseendana» Tiit Trofimov Foto: Raamat

Trofimov tunnistab oma raamatus, et tema elus oli periood, kui ta tegeles kahtlaste asjadega – tarbis narkootikume, jõi ja tõmbas ringi. «Selline oli minu programm, sest ma uskusin, et äge elu ongi just selline,» tõdeb ta.

Muhammad Ali on öelnud, et kui sa võtad viiekümneaastaselt elu samamoodi nagu kahekümneselt, oled raisanud kolmkümmend aastat oma elust. Trofimov on temaga nõus. «Kui sa ei ole teinud kannapööret ja pidutsed viimase hingetõmbeni nagu kahekümnene või töötad nagu orav rattas, siis on see mõttetult elatud elu. Sellisel juhul tuled sa ikka ja jälle siia Maa peale tagasi, kuni saad aru, et elus on midagi rohkemat kui raha tagaajamine, meeletu töötamine, inimestega tülitsemine, vihkamine… See pole see, mida me siia tegema tulime,» põhjendab ta.

Ta sõnab, et kui sulle tundub, et ellu tuleb järjest väga negatiivseid inimesi, siis on sul enda sees vaja midagi ära muuta, sest ka sina ise näed kõiges negatiivset. Mõtle sellele. Kui sa oled pätt ja tahad kogu aeg halba teha, siis kogunevad su ümber samasugused inimesed. Kui sa viha, ängi, kurbuse ja süütunde ära lahendad, tekib sinu sisse ruumi ja kergust, sa muutud rõõmsamaks ja tõmbad ligi rõõmsaid inimesi. Kui su ellu hakkavad tulema põnevad ja ägedad, positiivsed inimesed, siis on selge, et oled enda sees midagi muutnud.

Kaks olulist õppetundi

Trofimov sõnab, et pidi kogema päris hulle madalseise selleks, et kahest asjast aru saada. «Esiteks – kõik on muutumises, ja teiseks – ma ei sure ära, kui mul krossigi hinge taga pole. Isegi kui ma arvasin, et maailma lõpp on käes, leidus lõpuks alati mingi lahendus. Kui ma oleksin kõige selle hulluse keskel lõdvestunud ja elu usaldanud, oleksid probleemid ehk lihtsamini lahenenud ja mu pea praegu vähem hall. Tean lugu mehest, kes läks ümbermaailmareisile, sada dollarit taskus. Ta usaldas täielikult elu ja oma teekonda, tegi juhutöid, kohtus heade inimestega ning jõudis õnnelikult ja paljude kogemuste võrra rikkamana koju tagasi. Pärast sellist reisi kaob hirm elu ees ja sa tead, et saad alati hakkama,» toob ta näite.

Tegele endaga, otsi vastuseid oma küsimustele ja loo endale selline elu, mida sa alati tahtnud oled. Näen väga tihti, kuidas inimesed siunavad ikka veel kahekümne aasta taguseid olukordi, aga pole ise selle ajaga sentimeetritki edasi liikunud ja muudkui kurdavad: «Oi, kui mul oleks vot see asi õnnestunud, küll ma siis alles elaksin!» See oli kakskümmend aastat tagasi! Võta see õppetund vastu ja mine edasi. Trofimov rõhutab, et sa ei ole ohver, vaid ellujääja. Sa ise lood oma elu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles