Eestikeelses tõlkes ilmus raamat Pärdi muusika ja teoloogia seostest

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Peter Bouteneff.
Peter Bouteneff. Foto: Remo Tõnismäe

Eesti lugejateni jõuab USA teoloogi ja muusiku Peter Bouteneffi raamat «Arvo Pärt. Vaikusest sündinud», mis käsitleb Pärdi muusika ja idakristliku teoloogia seoseid.

Peter Bouteneffi 2015. aastal ilmunud raamat kannab originaalpealkirja «Arvo Pärt: Out of Silence» ning uurib tugevat vastastikust mõju Pärdi muusika ja helilooja idakristluses peituvate juurte vahel. See on ühtlasi esimene terviklik käsitlus Pärdi muusika seostest idakristliku teoloogiaga.

«Asjaolu, et raamat on tõlgitud just eesti keelde, tähendab minu jaoks väga palju, rohkem kui mis tahes teine tõlge. Mulle teeb suurt rõõmu, et see jõuab nüüd helilooja kaasmaalasteni. Jääb teie hinnata, kuidas raamat on õnnestunud, kuid loodan, et see ärgitab kaasa ja edasi mõtlema,» sõnas raamatu autor Peter Bouteneff.

Muusikateadlase Toomas Siitani sõnul on raamatu üks köitvamaid omadusi, et autor kasutab muusikast rääkides mittemuusiku sõnavara, mis on omane sellesama muusika kuulajale.

«Lihtsas keeles, kuid teksti kaalukust ohverdamata suudab Bouteneff rääkida ka filosoofiast ja teoloogiast, lepitades akadeemilise ja mitteakadeemilise lugeja,» selgitas Siitan.

Arvo Pärdi keskuses välja antud raamatu lisas ilmub esimest korda eesti keeles tervikuna ka Athose püha Siluani palvetekst «Aadama itk» ülempreester Toomas Hirvoja tõlkes. Selle teksti ühel osal põhineb Pärdi hilisema loomingu üks peateoseid, 2010. aastal valminud «Adam’s Lament».

Raamatu «Arvo Pärt. Vaikusest sündinud» on eesti keelde tõlkinud Marrit Andrejeva ning kujundanud Angelika Schneider. Teose originaali andis 2015. aastal välja St Vladimir’s Seminary Press.

Püha Vladimiri seminari teoloogiaprofessor Peter Bouteneff, kes on Oxfordi teoloogiadoktori kraadi kõrval saanud Bostoni ülikoolis ka muusikuhariduse, on olnud Arvo Pärdi muusika tulihingeline ja tähelepanelik kuulaja alates 1990. aastast, kui ta heliloojaga isiklikult tutvus. Bouteneff õpetab Püha Vladimiri õigeusu teoloogia seminaris süstemaatilist teoloogiat ja vaimsust ning juhib sealset Pärdi projekti.

Raamatuesitlus algab laupäeval kell 15 Arvo Pärdi keskuses koos autori loenguga teemal «Mitmekesisus ühtsuses: kolmainus, inimsus ja tintinnabuli».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles