Mis on õigupoolest tõeline vabadus?

Copy
Foto: Shutterstock

New York Times’i menukirjanikutiitli ja üle 13 miljoni eksemplari raamatuid Mark Mansoni järjekordne menuk «Kõik on p*rses» on näiliselt iseendaga vastuolus olev teejuht lootusega seotud probleemidesse.

Mark Manson, «Kõik on p*rses. Raamat lootusest».
Mark Manson, «Kõik on p*rses. Raamat lootusest». Foto: Raamat

Manson tõdeb, et me elame huvitaval ajal. Materiaalselt on kõik paremini kui eales varem – me oleme vabamad, tervemad ning jõukamad kui mistahes teise ajajärgu inimesed. Ometi näib kõik olevat parandamatult perses – meie planeet soojeneb, valitsused lagunevad, majandused kukuvad kokku ning kõik on Twitteris pidevalt solvunud. Mis toimub? Selles lõigus raamatust arutleb Mason, milline on tõeline vabadus.

***

Ainus tõeline vabaduse vorm, ainus eetiline vabaduse vorm seisneb enese piiramises

See ei ole privileeg valida mida iganes sa oma ellu tahad, vaid pigem privileeg valida, millest oma elus loobuda.

See pole vaid ainus tõeline vabadus, see ongi ainus vabadus. Diversioonid tulevad ja lähevad. Nauding ei jää kunagi kestma. Vaheldus kaotab oma tähenduse. Aga sul on võimalik valida, mida oled valmis ohverdama, millest oled nõus loobuma.

Seesugune ennastsalgavus on paradoksaalselt ka ainus asi, mis elus tõelist vabadust laiendab. Regulaarse füüsilise koormus valu suurendab su füüsilist vabadust - su jõudu, liikuvust, vastupidavust ja võhma. Tugeva tööeetika nimel tehtud ohverdused annavad sulle võimaluse püüelda erinevate ametikohtade poole, juhtida oma karjääri, teenida rohkem raha ning sellega kaasnevaid hüvesid. Valmidus astuda teiste inimestega vaidlusesse annab sulle vabaduse rääkida igaühega; uurida välja, kas teised jagavad sinu väärtusi ja tõekspidamisi; avastada, mida nad su ellu lisada saavad ning mida sina omakorda nende omasse.

Sa saaksid kohe praegu muutuda vabamaks, kui valiksid piirangud, mida iseenesele annad

Sa võid valida hommikul varem ärkamise, iga päev kuni keskpäevani oma meiliteavituste blokeerimise, telefonist sotsiaalmeediarakenduste kustutamise. Need piirangud vabastavad sind, sest nad vabastavad su aega, tähelepanu ning valikuvõimalusi.

Lõppude lõpuks tuleb kõige tähendusrikkam vabadus elus kohustustest, mille oled endale võtnud; asjadest, mille nimel oled otsustanud midagi ohverdada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles