Eesti keeles ilmus kõigi aegade menukamaid õudusromaane «Eksortsist»

Copy
Filmi "The Exorcist" võtted.
Filmi "The Exorcist" võtted. Foto: Capital Pictures/RFS/Scanpix

Kirjastuse Fantaasia ulmesarjas Orpheuse Raamatukogu ilmus äsja kultusliku mainega 1971. aasta õudusromaan «Eksortsist», mille autoriks oli William Peter Blatty (1928–2017) ning mis püsis ilmudes 17 nädalat New York Timesi bestselleritabeli esikohal.

William Peter Blatty, «Eksortsist».
William Peter Blatty, «Eksortsist». Foto: Raamat

Kokku 57 nädalat tabelis püsinud teos sai aluseks William Friedkini samanimelisele 1973. aasta õudusfilmile, mis on samuti üks kõigi aegade menukamaid õudusfilme. Sellele on tänaseks vändatud mitmeid järgesid ja eellugusid, seda on parodeeritud, lavastatud raadios kuuldemänguna ja toodud korduvalt lavalaudadele, sellest on oma versiooni esitanud ka animaseriaal «Simpsonid».

Blatty romaan pani koos Stephen Kingi esimeste raamatutega aluse 1970ndate ja 1980ndate õudusbuumile. «Eksortsist» jutustab loo 12-aastasest tüdrukust Regan MacNeilist, kelle keha võtab üle deemon Pazuzu, kellega asuvad võitlusse katoliku preestrid Lankester Merrin ja Damien Karras. Üsna karm ja kirjeldatud detailides vägagi otsekohene romaan ei sobi ehk lugemiseks nõrgema närvikavaga ja nooremas eas ulmehuvilistele. Väidetavalt baseerub romaan 1949. aastal aset leidnud reaalsel seestumisjuhtumil, millest kirjutati omal ajal Ameerika ajalehtedes, kui katoliku preestrid ajasid noorest poisist Georgetowni ülikooli kliinikus ja St. Louisi haiglas kurja vaimu välja.

Raamatust leiab ka Orpheuse Raamatukogu koostaja Raul Sulbi põhjaliku järelsõna teose ja filmi sünniloost ning retseptsioonist. Romaani on tõlkinud tunnustatud õuduskirjanduse asjatundja ja viljakas tõlkija Silver Sära ning kaanepildi teinud Meelis Krošetskin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles