OLED LUGENUD? Maailma ühe edukaima muusiku Madonna 3 lemmikraamatut (1)

Copy
Madonna.
Madonna. Foto: Thomas Peter/Scanpix

Teie ees on Ameerika popstaari Madonna 3 lemmikraamatut, mis jutustavad romantikast, vastupanust ja revolutsioonist. Kas sina oled neid juba lugenud? Pilk peale!

«Ajaränduri naine» Audrey Niffenegger
«Ajaränduri naine» Audrey Niffenegger Foto: Raamat

1. «Ajaränduri naine» Audrey Niffenegger

Tegemist on taas romaaniga, mis läheb kirjastamise ajalukku, sest kaheksa suuremat kirjastust ja agentuuri lükkasid selle tagasi ning seda soostus välja andma väikekirjastus, kes ei jõudnud pärast oma õnne tänada. Õnne tänas kirjastus sellepärast, et Audrey Niffeneggeri esikromaan osutus ülimenukaks, seda on müüdud miljoneid eksemplare ja tõlgitud rohkem kui kahekümnesse keelde.

See on intelligentselt kirjutatud ja liigutav armastuse lugu ning ajas rändamise fantaasiaelement ei tohiks lugemisel segada ka kõige paadunumat realisti.

Lugu räägib Henryst ja Claire'ist, kes on tundnud teineteist sellest saadik, kui Claire oli kuueaastane ja Henry kolmekümne kuuene, ning nad abiellusid, kui Claire oli kahekümnene ja Henry kahekümne kaheksane. See oli võimalik ainult sellepärast, et Henry on üks esimesi inimesi, kellel on diagnoositud organismi häire, mis laseb tal ajas rännata. Muidugi ei tee see nende suhteid ja abielu kergeks ning raamat ongi jutustatud vaheldumisi mõlema silme läbi.

«Paha tüdruk» Mario Vargas Llosa
«Paha tüdruk» Mario Vargas Llosa Foto: Raamat

2. «Paha tüdruk» Mario Vargas Llosa

«Paha tüdruk» on Mario Vargas Llosa esimene armastusromaan. Ühendades meisterlikult reaalsuse ja väljamõeldise, jutustab autor loo armastusest – tuhandenäolisest määramatust tundest: kirest ja kaugusest, juhusest ja saatusest, valust ja naudingust.

Aga milline on armastuse tõeline nägu? Ricardo Somocurcio armastab paha tüdrukut: ta armub teismelisena Lily-nimelisse neidu Limas 1950. aastal, kui tüdruk ühel suvel tema ellu astub ja siis ilma selgituseta kaob. Ta armastab teda endiselt, kui naine ilmub välja 1960. aastate Pariisis seltsimees Arlette’ina, hiljem proua Richardsonina, rikka inglase naisena, ja ka siis, kui kunagisest Lilyst on saanud Tokyos tegutseva Jaapani ärimehe armuke.

Ricardo ja Otilia ligi nelikümmend aastat kestev suhe on dramaatiliste tõusude ja mõõnadega. Kuid vaatamata sellele, et naine kohtleb teda halvasti, on mees määratud teda igavesti kummardama. Kaardistades kodumaalt lahkunud Ricardo elu armulugude kaudu selle kuju muutva naisega, on Vargas Llosa loonud vaimustava, eepilise romaani elu muutvast kinnisideest.

«Shantara» Gregory David Roberts
«Shantara» Gregory David Roberts Foto: Raamat

3. «Shantara» Gregory David Roberts

«Shantaram» põhineb suurel määral selle autori Gregory David Robertsi enda elul. Raamatu pealkiri tähendab «Jumala Rahu Inimene» ning see nimi anti teose peategelasele, Lindsay Fordi nime all esinevale mehele Mumbais. Robertsile endale määrati sissemurdmiste, kelmuste ja muude süütegude eest 19-aastane vanglakaristus. Tal õnnestus aga päise päeva ajal Victoria vanglast välja kõndida ning temast sai Austraalia üks tagaotsitumaid inimesi.

Mumbais asutas ta tasuta kliiniku ning liitus kohaliku maffiaga, tegutsedes rahapesija ja võltsijana. Lisaks jõudis ta õppida ära hindi keele, veeta aega India vanglas, armuda, mängida Bollywoodi filmides ning sõdida Afganistanis.

Raamatu üheks väärtuseks peetakse inimese väärtushinnangute süsteemi järkjärgulise muutumise suurepärast kujutamist ning ka pilti, mis on raamatus maalitud Mumbai kirevast rahvusvahelisest seltskonnast. Ja muidugi India enda õhkkonda, ühiskonna eri kihte, lõhnu ja värve.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles