Ilmus radikaalse soome ökofilosoofi Pentti Linkola ellujäämisprogramm (1)

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Pentti Linkola 1932–2020.
Pentti Linkola 1932–2020. Foto: Wikimedia Commons

Korduvalt Soome mõjukaimate mõtlejate hulka valitud Pentti Linkola tekstide kogumikku «Ellujäämise küsimus. Linkola programm» on koondatud autori keskkonnafilosoofia kullafondi kuuluvad ellujäämisühiskonna retseptid.

Pentti Linkola, «Ellujäämise küsimus. Linkola programm».
Pentti Linkola, «Ellujäämise küsimus. Linkola programm». Foto: Raamat

Kuna tehnoloogilisel tsivilisatsioonil pole ette näidata midagi, mis osutaks võimele rohepööret teha, on inimkonna ja planeedi ainus ellujäämisvõimalus põllu- ja loodusmajandusel ning kasinusel põhinev kultuur. Jutud kliimaneutraalsetest elektriautodest ja süsinikku neelavatest supermasinatest on science fiction-fantaasia, kliimakatastroofi peatamiseks tuleb ökofilosoofi sõnul lihtsalt lõpetada fossiilkütuste põletamine ja puidutööstus ning asuda viivitamatult tühermaid ja tehismaastikke metsastama.

Ligipääs Pentti Linkola pärandile on aastakümneid olnud eesti lugejaskonnale piiratud. Peale sõnumi radikaalsuse ja teemade laiahaardelisuse toob Linkola eestindaja Priit-Kalev Parts põhjusena välja ka keelebarjääri: «Tegemist on vaieldamatult meie hõimurahva keskkonnamõtte tüvitekstidega. Linkola on vaieldamatult tohutu mõjuga ökoärataja ja täiesti ainulaadse stiili ning teemaringiga kirjandusklassik.»

Eelmine Pentti Linkola eesseekogumik «Teisitimõtleja märkmed» nägi trükivalgust tänu Hooandja kaasamiskeskkonnas tehtud heldetele annetustele. Sarnaselt kevadkampaaniale näeb «Ellujäämise küsimus» trükivalgust tänu lahkete hooandjate toele. «Oleme koos Imre Annusega teinud mõlema raamatu ilmumise eel ka temaatilised videoklipid, kus oleme püüdnud kõnealuste teoste narratiive ja autori isiksust kunstiliselt avada,» selgitab Priit-Kalev Parts.

«Ellujäämise küsimuse» eessõnas asetab Eesti Rooma Klubi liige Kaupo Vipp Linkola programmilised seisukohad teaduslike tööstustsivilisatsiooni kollapsiprognooside konteksti. Autorit isiklikult tundnud Priit-Kalev Parts valgustab Linkola programmi sünni ajal Soome ühiskonnas valitsenud vaimset ja poliitilist olukorda ning programmi avaldamisel vallandunud hüsteerilist poleemikat.

Pentti Linkola suri 2020. aastal 87aastaselt. Üle poole sajandi radikaalset keskkonnasõnumit levitanud Linkola pidas oma ainsaks tegelikuks saavutuseks elu kaitsmisel 1995 asutatud Looduspärandi Fondi, mis ostab metsa eesmärgiga see igaveseks rahule jätta.

«Ellujäämise küsimuse» esitlus toimub kolmapäeval, 24. novembril 2021 kell 18:00 tARTu galeriis Tartu Aparaaditehases (Kastani 42). Esitlusel toimub alutelu Linkola ellujäämisõpetusest raamatu eestindaja Priit-Kalev Partsi ja kujundaja Torm Partsiga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles