Lugejad soovitavad: eriti armsad raamatud, mida lastele unejutuks lugeda

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Raamatuportaali unejutu lugejamängust võttis osa suur hulk lapsevanemaid ja vanavanemaid, kes oskasid omast kogemustest soovitada eriti häid ja armsaid lasteraamatuid, mida põnnidele õhtuti ette lugeda. Siin on paras valik lasteraamatuid, mis teile kindlasti meeldivad.

Unejutu raamatuid on meie perel omajagu ja neid juurde on alati nii hea meel saada.

Just hetkel on lapse voodi kõrval «Leiutajateküla lood», laps on suur Lotte fänn ja alati põnev lugeda lugusid mida eelnevalt on nähtud multifilmist.

Teine hea raamat on «Väike unepurjetaja». Mõnusa pikkusega lood.

Peast loen lapsele ikka jälle muinasjuttu «Kolm karu». See oli minu lemmik lapsepõlvest ja ka oma lapsele meeldib väga.

Kristina 

***

«Väike prints» Antoine de Saint-Exupéry
«Väike prints» Antoine de Saint-Exupéry Foto: Raamat

Vanaemana meenutan siiani oma kahe poja kasvamise aegadest mõnda ette loetud raamatut. Oli nõukaaeg, aga olid siiski head eestikeelsed trükised olemas. Lugesime isegi «Iliast» ja «Odüsseiat» (püüdsin heksameetris deklameerida, mis neile kohe üldse ei meeldinud...).

Suurimat emotsiooni ja isegi tagasihoitud pisaraid tekitasid «Väike prints» ja «Charlotte koob võrku», mõlemal juhul oli meil pärast veel pikalt juttu tegelaste saatusest. Ma imestasin, et lapsed olid märganud ja tähtsustanud minu muljetest erinevaid detaile ja soovisid kinnitust, et tegelased ikka elavad edasi...

Malle 

***

Soovitan lugeda Ilmar Tomuski lasteraamatut «Isamoodi unejutud».

Kersti 

***

Soovitan ette lugeda «Soovipuud», mille autor on Katherine Applegate.

Raamat õpetab sallivust, heatahtlikkust ja teistega arvestamist. Õpetab armastama tingimusteta ja vastu võtma armastust - seda kõike õpetab üks puu.

Helena 

***

Marek Sadam, «Grifoon Leenu».
Marek Sadam, «Grifoon Leenu». Foto: Raamat

Oleme lastega (6-aastane tütar ja 8-aastane poeg) läbi lugenud suure osa traditsioonilisi muinasjutte.

Mõne aasta eest oli vaieldamatu lemmik Lotte, siis Epp Petrone Marta ja Anna erinevad raamatud, kuid ise nautisin kõige rohkem raamatut, mida eelmine aasta vanemale pojale ette lugesin - Marek Sadama «Grifoon Leenu».

Pole just klassikaline lasteraamat, aga meil tekkisid väga sisutihedad ja huvitavad arutelud pojaga lemmikloomade, vastutuse ja armastuse üle. Väga siiras ja aus raamat. 

Pille 

***

Mulle loeti lapsepõlves «Memme musi» ja nüüd loeksin seda ka oma lapselastele, aga ei ole raamatut kätte saanud. Palju on loetud «Sööbikut ja pisikut», tänu sellele pesevad poisid hoolega hambaid. Ja muidugi muinasjutud, Anderseni ja vendade Grimmi omad.

Priit 

***

Mina loen lastele palju ette, aga lemmikumad on «Pipi Pikksukk» ja «Leiutajateküla Lotte». Usun, et neile meeldib lugude lihtsus ja positiivsus.

Maarja

***

Astrid Lindgren, «Pipi pikksukk».
Astrid Lindgren, «Pipi pikksukk». Foto: Kirjastus Sinisukk

Meie pere hinnatumad unejuturaamatud olid (sõltuvalt siis vanusest):

- Annie M.G Schmidt, «Jip ja Janneke» (seda sai mõlemale lapsele lõputult loetud - toredad lühikesed lood, absoluutne esikoht);

- Piia Ausman, «Tähtsad asjad» (imeliselt kujundatud, õpetlik lugu);

- Andrus Kivirähk, «Sirli, Siim ja saladused» (väga mõnus lugemine ka unejutu lugejale, seetõttu tekkis lausa väike konkurents);

- Aidi Vallik, «Pints ja Tutsik».

Maret 

***

Minu lapsepõlve lemmik oli Traversi «Mary Poppins». Olen seda ka täiskasvanuna mitu korda üle lugenud.

Tiiu 

***

Mina loen oma lastele (4 ja 6) järjejutuna Astrid Lindgreni «Pipi Pikksukka». Minu meelest on see eatu raamat, sest seda luges mulle ette ka minu ema. Peatükkide pikkus on parasjagu piisav ja sõnakastus lastele arusaadav. Ka pilte on piisavalt, et noorema lapse tähelepanu hoida. Soovitan uute raamatute kõrval taasavastada ka vanu lastekirjanduse klassikuid!

Tanel 

Ellen Niit, «Jutt jänesepojast, kes ei tahtnud magama jääda».
Ellen Niit, «Jutt jänesepojast, kes ei tahtnud magama jääda». Foto: Raamat

***

Üks ajatumaid unejutte on Ellen Niidu «Jutt jänesepojast, kes ei tahtnud magama jääda». Sellel on meeldejääv rütm, põnev sisu, naljakas lõpp ja sobiv pikkus - lapsed jaksavad alati selle lõpuni kuulata.

Endalgi oli veel lapsepõlvest pool raamatut peas. Ja raamatus kasutatavad «kauplemisvõtted» ema-poja vahel on nii-nii tuttavad.

Maarja-Liis 

***

Raamatuportaali unejutu lugejamäng on lõppenud! Loosi tahtel võitsid Eia Uusi muinasjuturaamatu «Seitsme maa ja mere taha» Helena, Maarja ja Pille. Võitjatega võetakse ühendust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles