Kuidas elada oma elu rohelises laines

Copy
Matthew McConaughey.
Matthew McConaughey. Foto: Denis Makarenko/Shutterstock

Oscari-võitja Matthew McConaughey memuaarid on ebatavaline ja mõtlema ärgitav raamat täis pööraseid ja lustakaid lugusid tema lapsepõlvest, üleskasvamisest, elust Hollywoodis ja rännakutest maailmas.

Mängulises vormis kirja pandud avameelsed lood pole aga lihtsalt lood – need on elu õppetunnid, universaalne kogemus, mis on toonud tema ellu suurema rahulolu ning võivad aidata ka sinul sama saavutada.
 
See on tema elamise kunst, art of livin’.
 

Matthew McConaughey, «Roheline laine».

Raamat

«Roheline laine» põhineb McConaughey kogu elu peetud päevikutel, mida ta pidas juba varases nooruses. Muidugi ei võinud ta siis veel aimata kõiki neid pöördeid ja käänakuid, mis tal eluteel ees seisavad, aga juba siis oli ta kindel, et tal saab olema elu, mis on kirjapanekut väärt. Ja nii tõesti on. Ta ise võtab oma kogemuse kokku järgmiselt:

«Ma olen seda elu elanud viiskümmend aastat, sellest kolmkümmend viis olen pidanud päevikut. Teinud märkmeid edulugude ja läbikukkumiste, rõõmude ja murede, asjade kohta, mis panid mind mõtlema ja ajasid laginal naerma. Kolmkümmend viis aastat adumist, meenumisi, äratundmist, taipamist ja üleskirjutamist, mis on aja jooksul mind liigutanud või käima tõmmanud. Kuidas olla õiglane. Kuidas vähendada stressi. Kuidas lõbutseda. Kuidas teistele vähem haiget teha. Kuidas ise vähem haiget saada. Kuidas olla hea inimene. Kuidas oma tahtmist saada. Kuidas elada mõtestatult. Kuidas olla rohkem mina ise.
 
Mõni aeg tagasi võtsin julguse kokku ja istusin oma vanade päevikutega maha. Leidsin lood, mille tunnistajaks olen olnud ja mida kogenud, õppetunnid, mille olin saanud ja unustanud, luuletused, palved, ettekirjutused ja vastused kunagistele küsimustele 
Leidsin usaldusväärse teema, lähenemise, mis tüüris – ja tüürib siiani – mind õnnelikkuse poole. Kui tead, kuidas ja millal elu väljakutsetega toime tulla – kuidas suhestuda paratamatuga – on sul võimalik jõuda seisundisse, mida ma nimetan roheliseks laineks.
 
See on armastuskiri. Elule.
 
See on ühtlasi juhend, kuidas püüda rohelisi tulesid – ja mõista, et ka kollased ja punased muutuvad lõpuks roheliseks.»
 

Artikkel ilmus varem ajalehes Raamat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles