Humoorikas teos, mis on oma avameelsuses lausa revolutsiooniline

Copy
Foto: Shutterstock

«Võib-olla sa peaksid kellegagi rääkima» on üllatavalt avameelne ja mõtlema panev lugu teraapiamaailma telgitagustest, kus psühhoterapeut jutustab nii iseenda kui ka oma patsientide eneseotsingutest.

Lori Gottlieb, «Võibolla sa peaksid kellegagi rääkima».
Lori Gottlieb, «Võibolla sa peaksid kellegagi rääkima». Foto: Raamat

Raamatut on raske žanrisse paigutada – see on justkui segu psühholoogiast, memuaaridest ja ilukirjandusest. Lori Gottlieb on Ameerikas tuntud kui üks New York Timesi populaarsemaid autoreid ja selle nõuanderubriigi kolumnist. Raamatus räägib ta hämmastava elutarkuse ja avameelsusega nii iseendast patsiendina kui ka oma patsientidest kliinilise psühholoogi vaatenurgast. Tema kabinetis ilmunud ilmunud kohtume enesekeskse Hollywoodi produtsendiga, noore vast abiellunud vähihaigega, pensionäriga, kel on plaanis end 70. sünnipäeva puhul ära tappa, ning kahekümnendates preiliga, kes ei suuda lõpetada magamist valede meestega.

Gottliebi voolav jutustamisstiil ja humoorikas vaade iseenda ning oma patsientide eludesse paneb lugeja tegelastele kaasa tundma, nende peale vihastama, nõusolevalt noogutama ja mis seal salata, ühel hetkel võib lugeja avastada, et analüüsib hoopis iseennast ja oma elu.

Gottlieb kirjutab, et teraapia kui teema kutsub esile veidraid reaktsioone, mõnes mõttes nagu pornograafiagi. Mõlema puhul on tegemist mingit sorti alastusega. Mõlemast võib saada rahulduse, mõlemal on potentsiaali tekitada põnevust ja mõlemal on miljoneid kasutajaid, kes ei julge sellest kõva häälega rääkida. Tagasihoidlik eestlane külastab terapeuti ehk harva, kuid seda enam oleks soovitatav Lori Gottliebi ja tema patsientidega raamatulehekülgedel tutvust teha, et avastada, milliste muredega teraapiakabinettides maadeldakse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles