Sinijärv soovitab: intrigeeriv ja inspireeriv lugemine, ohtralt teraseid mõttekäike

Copy
Karl Martin Sinijärv.
Karl Martin Sinijärv. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv soovitab lugeda Katrine Marcali teost «Leiutades maailma. Kuidas meeste loodud majanduses eiratakse häid ideid».

«Leiutades maailma. Kuidas meeste loodud majanduses eiratakse häid ideid» Katrine Marcal
«Leiutades maailma. Kuidas meeste loodud majanduses eiratakse häid ideid» Katrine Marcal Foto: Raamat

Intrigeeriv ja inspireeriv lugemine. Me keeles öeldes vast – nakatav ja vaimundav. Kohe tuleb kõrvale jätta igasugune kiusatus iseoma õigust kuulutada või nöökida või seletada. See ei viiks kuhugi või kui, siis kuhugi, kuhu jõuda poleks tingimata tarvis. Tülisse, mida ehk tahetaksegi terake provotseerida, ent egas igale kiusatusele järele andma pea.

Põhimõtteliselt võiks, kui sulejooksu on, kirjutada ka samas võtmes raamatud alapealkirjadega «Kuidas karsklaste loodud majanduses eiratakse õllesõprade häid ideid», «Kuidas luulesõprade loodud majanduses eiratakse matemaatikute häid ideid» või, tuletades hea sõnaga meelde klassik Kivirähki, «Kuda massat kiusata, nõnna et orjal mõnus oleks». Ja nii edasi ja nii tagasi. Selge on, et Marcali raamatus eiruvad naiste ideed. On selge seegi, et piisava hulga lähtematerjali olemasolul võib ära tõestada ükskõik mida. Kas või seda, et Kivirähk ja mina oleme tegelikult naised ning meie ideid eiratakse rämedalt, jämedalt ja jätkuvalt.

Ma ei taha siin kuidagi mõttetu macho-siga olla ega naeruvääristada väärt kompilatsiooni. Ses raamatus on ohtralt teraseid mõttekäike, see tuletab meelde palju ununenut ning juhatab harjumuspärasest erinevate edasimõtlemise viiside juurde. Lihtne oleks nentida, et kusagil struktuurides on kallutatud jõud. Muidugi on. Aga kaedagu, kui kaua on see pendel olnud teises servas kinni ning maailma asjade kallal toimetama lubatud inimkonna osa oma eriti. Ei tasu imestada, kui vabanemise moment ei jäta pendlikest kenasti keskpõrandale tiksuma, vaid enne tuleb paar kõmmu vastassuunast ära kannatada. Näikse igasuguste poolsustega niiviisi olevat ja võiks jõuda poolsuste vältimiseni. Ning erinevuste tunnistamiseni. Ju see võtab aega.

Mulle meeldib, kui raamat on hästi kirjutet ja kisub ennast lugema. Meeldib seegi, kui vastu vaidlema tõmbab. Aga ma siinkohal ei vaidle, vaid ootan rohkem aruvara, mis kahtlema ja nuputama paneb, võimalikult mitmekirevast vaatevinklist. Usk hoiab alles, mõistus viib edasi. Oskaks noid kaht vaid edumeelses parlanksis hoida. Kummagi vajalikkuses ei ole kahtlust küllap kellelgi. Isegi meeste loodud majanduses. Mis on ikkagi naiste hoitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles