Heli Kendra «Kärkä» toob lugejateni elu 200 aasta taguses eesti rannakülas

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Heli Kendra.
Heli Kendra. Foto: Kris Moor

Heli Kendra ajalooline romaan «Kärkä» räägib sõna väest ja randlaste elust 19. sajandi Põhja-Eesti külas. Teose eriline trump on värvikas ja haruldane Kuusalu rannakeel. Kendra esikromaan võitis 2021. aasta kirjanike liidu romaanivõistlusel 2. koha.

Täpselt tabatud olustiku ja arvukate tegelastega «Kärkä» jätkab eesti ajaloolise romaani parimaid traditsioone Tammsaare, Vilde ja Traadi vaimus. Tekst maalib elusaks ligi 200 aastat tagasi elanud inimesed, nende kombed, uskumused ja keele. Romaani keskmes on Kärkä talu perenaine Ann, kohati keeruliste olude kiuste jääb kõlama motiiv eesti naise oskusest alati vastu pidada.

Heli Kendra, «Kärkä».
Heli Kendra, «Kärkä». Foto: Raamat

«Kärkä» teeb eriliseks Kuusalu murre ehk rannarahva keel, milles on kirjutatud valdav osa teose dialoogidest. Rannarahva keelt räägib tänapäeval veel sadakond inimest kahel Põhja-Eesti poolsaarel. Kuusalu murre erineb tuntavalt sisemaal räägitavast ja selles võib leida omajagu ühist hoopis soome keelega.

Kuigi romaani tegelasteks on kunagi reaalselt elanud inimesed, ei ole teos siiski päris dokumentaalne, vaid kirjanduslik fiktsioon. See on autori kummardus esiemade elulaadile ja keelele, kirja pandud hoolika käe ja sooja südamega. Tänavuse Eesti Kirjanike Liidu romaanivõistluse žürii liige Jan Kaus: ««Kärkät» kannab koha- ja ajastuvaim, mida võimendab romaanitegelaste keel – mere ja maa piiril sündinud murrak, mis on aegruumi hämarusest kirjatähevalgele toodud. Romaani omailma kohal laiub aga ajatu küsimus: mis on see inimese jälg siin ilmas?»

Heli Kendra (1964) on muusikaõpetaja, nelja lapse ema ja kuue lapselapse vanaema. Viimastel aastatel on ta palju aega ja energiat pühendanud oma koduranna murde elushoidmisele, olles mh «Kuusalu rannakeele sõnaraamatu» üks koostajaid. «Kärkä» on Heli Kendra esimene romaan ja see võitis 2021. aasta kirjanike liidu romaanivõistlusel II koha.

Romaani toimetaja on Velve Saar, kujundaja Lilli-Krõõt Repnau. Teose on välja andnud Rahva Raamatu kirjastus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles