13- ja 14-aastased lapsed räägivad, mis on usaldus, hoolimine ja ausus

Raamatuportaal
Copy
Kristi Jõeorg ja Lilian Promet.
Kristi Jõeorg ja Lilian Promet. Foto: Karen Härms

Meaningful Talks suhtluspäeviku «Minu lapse hingeelu» autorid Lilian Promet ja Kristi Jõeorg on toredate tütarde emad ja ettevõtjad ning nende eesmärk on ümbritseva jaoks midagi ära teha.

Lilian on ka lastejooga õpetaja, kelle kogemused andsid neile praktilise sisendi päeviku loomiseks. «Elu läheb kiiremaks ja lastega sisulise, väärtusliku aja veetmiseks jääb vähem võimalusi või on loodud kontakt pealiskaudne. Seetõttu ei avasta lapsevanem teinekord aegsasti lapse muret ja ei saa talle olla õigel ajal toeks,» tõdevad nad, miks otsustasid päeviku teha. Nad on kindlad, et suhtlemise kaudu avaneb kõik. Kui tekib mõistmine ja usaldus, on kõik võimalik.

Päeviku autorid jagavad, mida vastasid 13- ja 14-aastased lapsed - mida tähendab usaldus, hoolimine, vaba suhtlemine ja ausus. Uuri sama ka oma lapselt. See on tore jututeema pühadeaega!

Küsimused, mis loovad avatud ja usaldusliku suhte

Päevikust leiab küsimused, mis loovad avatud ja usaldusliku suhte ning ühtlasi on seal joonistamise ala loovuse arendamiseks ja koostegemisest rõõmu tundmiseks.

Päevikut saab hakata kasutama kohe, kui lapsega on võimalik rääkida ja ta oskab vastata. Päeviku kasutamisel ei ole vanusepiirangut.

Päevik aitab luua mälestusi ja meeles hoida tähtsaid asju nii lapsel kui ka vanemal. Näiteks meil on küsimus, mida lapsel ja vanemal meeldib suvel teha ja nüüd on väga huvitav mõelda, mida ühelt toredalt suvel oodatakse. Selle kaudu saab üksteise soovidega paremini arvestada. Ühtlasi on tore jälgida ajas toimuvaid muutusi mõtetes, väljaütlemistes ja tegudes.

«Me loome oma tuleviku täna ja see, milliseks meie elu kujuneb või lapsed sirguvad, on peegeldus tänasele,» ütlevad autorid.

Nad rõhutavad, et tähendused sõnadele usaldus, hoolimine, vaba suhtlemine ja ausus kujundatakse juba varases lapsepõlves. Need tähendused kanduvad lapsega edasisse ellu kaasa.

Siin on mõned arvamused 13-14-aastastelt lastelt, kellelt uuriti, mis on nende meelest heade suhete puhul olulised märksõnad:

Hoolimine

  • Me hoolime üksteisest, räägime tihti.

  • Head suhted tähendavad seda, et sa saad inimestega hästi läbi kui te üksteist näete on teil millest rääkida, te hoolite üksteisest.

  • Üksteisega arvestamine, teistest hoolimine, oma tegevustest teada andmine.

  • Minu jaoks tähendavad need hoolivust, hästi läbi saamist.

  • Ei karjuta, ollakse hoolivad ja armastavad, sõbralikud.

Vaba suhtlemine ja ausus

  • Et ma saan inimesega vabalt rääkida ja usaldan teda.

  • Head suhted tähendavad seda kui sa saad rääkida kellegagi kõike, mis südame raskeks teeb ja see keegi püüab sind aidata.

  • Suhtes, kus inimesed räägivad kõik välja ja ollakse üksteisega aus.

  • Kui inimene kuulab ja kuuleb sind.

Usaldus

  • See, et ma saan neid usaldada ja nõu küsida.

  • See, et ma saan seda inimest usaldada, saame läbi, oleme sallivad.

  • See tähendab seda, et ma saan neid alati usaldada ja nad on mulle alati toeks ja nad on sinuga väga lähedased.

  • Kui ma saan oma probleemidest rääkida, usaldada. See teeb rahulolevaks ja õnnelikuks.

«Kui sinu laps on valmis arutlema antud teemadel, pange kirja mõlemapoolselt vanem ja laps, mida tähendavad teie jaoks usaldus, hoolimine, vaba suhtlus ja ausus. Arutlege neil teemadel,» soovitavad autorid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles