Uuringus selgus, millist kirjandusauhinda peetakse üleilmselt kõige tähtsamaks

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
2021. aastal pälvis Bookeri kirjanduspreemia lõuna-aafriklasest näitekirjanik Damon Galgut.
2021. aastal pälvis Bookeri kirjanduspreemia lõuna-aafriklasest näitekirjanik Damon Galgut. Foto: David Parry/PA Wire /Scanpix

Nielsen Booki läbiviidud uus rahvusvaheline uuring näitab, et nii kirjastajad, kirjanikud, raamatumüüjad kui meediaväljaanded peavad «kõige tähtsamaks» kirjandusauhinnaks Bookeri auhinda. Uuringu tulemus pole just rabav, kuid on sellegipoolest tähelepanuväärne, et Booker edestas näiteks Pulitzeri preemiat.

Esialgu viidi uuring läbi 2020. aastal ja seda korrati 2021. aasta suvel, vahendab The Bookseller. Mõlemal korral selgus, et kõige tuntumad kirjanduspreemiad on Booker, Pulitzer ja Costa, kõige suuremat tähtsust omistatakse aga just Bookei auhinnale.

Liskaks näitas uuring, et auhinnale kandideerimise valikul on nii kirjanike kui kirjastajate jaoks rahvusvahelise preemia puhul kodumaisest auhinnast olulisem mõjutegur auhinna potentsiaalne mõju raamatumüügile. 2021. aastal osutus see tegur veelgi olulisemaks, sest pandeemaist tingitud ebakindluse tõttu on rahvusvahelise preemia tempel raamatukaanel veelgi hinnatum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles