Ilmus Jaak Johansoni laule, graafikat ja loomepäevikuid koondav teos (1)

Raamatuportaal
Copy
Jaak Johanson.
Jaak Johanson. Foto: Teet Suur

Kaarnakivi selts andis välja Jaak Johansoni «Ööö-, päeva- ja lauluraamatu», mis koosneb tema lauludest, joonistustest ja mõttepäevikute katketest. Teose panid kokku Tõnis Tootsen ja Krista Citra Joonas, kujundas Mae Kivilo.

Sel aastal meie seast lahkunud Jaak oli tuntud laulikuna, aga tema kunstnikukäsi ja loometeekond on seni varju jäänud. Niisamuti pole tema laulud varem kaante vahele jõudnud. See raamat viibki täide Jaagu soovi oma looming mingis mahus «ära kaanetada».

Jaak Johanson, «Ööö-, päeva- ja lauluraamat».
Jaak Johanson, «Ööö-, päeva- ja lauluraamat». Foto: Raamat

«Küllap Jaagus peitus omajagu ka maailmaparandaja-ambitsiooni, võibolla ka tahtmist silma paista – ega päris ilma selleta naljalt ei satu avaliku esineja ja sõnumisõnastaja rolli. Aga see pole kõige olulisem, kui see üldse oluline on, igatahes mitte olemuslik,» kirjutab Paul-Eerik Rummo raamatu sissejuhatuses. «Küsimus on asjade loomulikkuse, põhilise enesestmõistetavuse äratundmises.»

Jaagu intensiivne kunstnikukäsi, tema iseloomust vist lahutamatu, oli väga viljakas. Raamatusse õnnestub meil mahutada tema lauldud laulude paremik, aga mõttepäevikutest ja graafikateostest suudame anda vaid ühe põgusa ülelennu.

Kuna Jaak ei jõudnud kõiki oma laule ise välja kirjutada, siis tuli osa lauludest esitada trükikirjas. Mõned laulud õnnestus ka Jaagu arhiivist üles leida.

Kuigi Jaak Johansoni tunti eeskätt lauljana, juhatab «ÖÖÖ-, päeva ja lauluraamat» lugeja Jaagu väga rikkasse siseelusse, mis ei tunne piire kujutava, kirjeldava või lausuva kunsti vahel. Kõik on kokku elu ja unenägu oma lõpututes ilmingute

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles