PILK PEALE ⟩ Just need olid möödunud aastal enim laenutatud e-raamatud

Raamatuportaal
Copy
2021. a enim laenutatud e-raamatud.
2021. a enim laenutatud e-raamatud. Foto: Tallinna Keskraamatukogu

Tallinna Keskraamatukogu e-raamatukogudest ELLU ja OverDrive tehti 2021. aastal rohkem kui 138 000 e-laenutust. E-raamatute laenutamine sai hoo sisse koroonapandeemia ning raamatukogude ajutise sulgemise tõttu, kuid on jäänud kasvama ka piirangute leevenemisel. 2020. aastal kasvas laenutuste arv kolm korda ning 2021. aastal veel 6%.

18. märtsil 2020 avas Tallinna Keskraamatukogu seoses üleriigilise eriolukorraga oma e-raamatukogud ja andmebaasid kõigile Eesti elanikele. E-raamatukogudesse on tänaseks konto loonud rohkem kui 27 600 lugejat üle Eesti.

E-raamatukogust ELLU, kust saab laenata eestikeelseid e-raamatuid, laenasid 2021. a kirjandust ca 13 500 lugejat, neist ca 60% olid tallinlased ja 40% mittetallinlased. E-raamatute ja e-audioraamatute laenajaid oli igas vanuses, kõige nooremad olid eelkooliealised ning kõige vanemad 92-aastane mees ja naine.

Tallinna elanikud on ELLUst saanud tasuta eestikeelseid e-raamatuid laenata juba 10 aastat (ELLU avati 31.01.2002. a). Tallinna abilinnapea Kaarel Oja: «Meil on väga hea meel, et tänu ELLUle on e-raamatute laenutus läinud lõpuks lendu ja oleme saanud Tallinna Keskraamatukogu hea teenuse, hetkel veel sisuliselt ainsa e-raamatute laenutamise teenuse, laiendada Kultuuriministeeriumi toel üle terve Eesti.»

Peamiselt võõrkeelseid e-raamatuid, e-audioraamatuid ja e-ajakirju sisaldavast e-raamatukogust OverDrive laenati 2021. aastal kõige rohkem e-audioraamatuid. Tänu koostööle Eesti Audioraamatute Keskusega saab alates möödunud aastast OverDrive’st laenata ka eestikeelseid audioraamatuid. «Vaadates e-raamatute ja e-audioraamatute laenutusnäitajaid, võib öelda, et viimased kaks aastat on muutnud e-raamatud ja nende laenutamise palju enamatele inimestele vajalikuks teenuseks ning trükiraamatud on saanud enda kõrvale võrdväärsed sõbrad,» kommenteerib abilinnapea Kaarel Oja

2021. a ELLU enimlaenatud teosed olid: Delia Owens «Kus laulavad langustid», Susan Luitsalu «Ka naabrid nutavad» ja Nicola May «Väike nurgapood». Enimlaenatud Eesti autorite ilukirjandusteosed olid: Eia Uus «Tüdrukune», Vahur Afanasjev «Serafirma ja Bogdan» ja Andrus Kivirähk «Rehepapp». Enimlaenatud Eesti autorite lasteraamatud: Andrus Kivirähk, Heiki Ernits «Tont ja Facebook», Aidi Vallik «Kuidas elad, Ann?», Andrus Kivirähk «Kaka ja kevad». Enimlaenatud autorid olid: Jørn Lier Horst, Jaak Roosaare ja Lucinda Riley.

2021. a olid OverDrive'is enimlaenatud ingliskeelsed audioraamatud: «A Promised Land», «Anxious People» ja «Becoming» . Enimlaenatud venekeelsed e-raamatud olid: «Обними меня крепче. 7 диалогов для любви на всю жизнь», «Тревожные люди» ja «Зачем мы спим. Новая наука о сне и сновидениях».

E-raamatukogude kasutamiseks peab olema Tallinna Keskraamatukogu lugeja. Raamatukogu lugejaks saab registreerida veebi teel kodust lahkumata. Rohkem infot lugejaks registreerimise ja e-raamatukogude kasutamise kohta leiab siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles