Sinijärv soovitab ebatavalist naljaraamatut, mis võiks apteekides müügil olla

Raamatuportaal
Copy
Kambja apteek, kuupäev teadmata.
Kambja apteek, kuupäev teadmata. Foto: Ain Protsin

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv soovitab Ain Raali, Marju Kõivupuu ja Nele Helstein-Mau koostatud raamatut «Armas apteek, aita ehk see lustlik ladina köök. Humoristlik sissevaade apteekrite argipäeva».

Anekdoodikogumikke ma üldiselt eriti ei loe ega seega ka arva neist midagi. Puhtalt formaadi pärast. Hea nalja võlu on nii paljuski kinni ajast, kohast, jutustajast, tujust ja millest kõigest veel. Kogumikuks koondatuna muutub suurem osa naljadest tapeediks, isegi need, mis õigel hetkel ja õiges esituses võiksivad tükiks ajaks head tuju tekitada.

Raamat «Armas apteek, aita ehk see lustlik ladina köök».
Raamat «Armas apteek, aita ehk see lustlik ladina köök». Foto: Raamat

Aga meil ei olegi tavaline naljaraamat. Siin on päris palju ehedat apteegiteemalist folklora, millest huvitaval kombel joonistuvad välja mitmed päriselulised inimtüübid. Joonistuvad nõnda, et kui mõni kirjanik selliseid prouasid, nolke ja taate nõndasi kirjeldada võtaks, siis põlastataks teda küllap liigse karikeerijana. Elu, vana konn, on aga teinekord rammusast kirikujundist märksa värvikam. Nii et kirjanikel tasuks apteegiraamatut lugeda küll.

Muidugi sobib raamat naasama naerutamiseks vägagi hästi. Nalja vahele on siiski osavasti põimitud muudki, mis aitab märkamatult apteekide ja apteekrite toimetamistes läbi ajaloo päris kena kerge ülevaate saada. Jah, on nö tavalisi nalja moodi nalju ja nende eri versioone, ent üllatavalt rohkesti on elulist ja algupärast materjali ning naksakaid tõeteri. Kuna apteegiga tuleb rohkem või vähem kokku puutuda pea kõigil, siis leiab siit muhetuttavlikke momente küllap iga lugeja.

Ja üldse tuleks seda kaheldamatult head ja lustilikku teost müüa põhiliselt apteekides!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles