Ootamatu põhjus, miks Art Spiegelmani «Maus» on jälle bestseller

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Art Spiegelmani graafiline romaan «Maus».
Art Spiegelmani graafiline romaan «Maus». Foto: MARO SIRANOSIAN/AFP/Scanpix

Ameerika Ühendriikides on viimastel nädalatel pakkunud väga palju kõneainet Art Spiegelmani graafiline romaan «Maus», mis pälvis 1992. aastal Pulitzeri preemia. 

Auhinnatud teos sattus taas avalikkuse suurema tähelepanu alla, kui Tennessee haridusamet otsustas selle laste lugemisprogrammist eemaldada. Konservatiivne juhtkond tõi põhjenduseks graafilise romaani «karmi, taunitava keele» ja selles leiduva alasti naise joonistuse.

Art Spiegelmani «Maus» ilmus esmakordselt 1980–1991 vahel avangardses koomiksiajakirjas Raw ning selle esimesed peatükid koguti raamatuks 1986. aastal. Autor jutustab sellest, kuidas tema Poola juutidest vanematel õnnestus holokaust üle elada ning mida selle perekondliku trauma järellainetus endaga kaasa tõi.

Arvukalt analüüsitud ja auhinnatud teos pani aluse ka graafilise romaani vormile ja näitas, et koomiks võib olla midagi enamat kui kerge meelelahutus. Teoses on kujutatud juute hiirte ja natse kassidena.

Art Spiegelman.
Art Spiegelman. Foto: BERTRAND LANGLOIS/AFP/Scanpix

Keelatud vili on ikka magusam ja juhtus nii, et kuigi «Maus» ei ole aastaid müügitippu jõudnud, on see nüüd taas menuk ning konkureerib müügitabelites uute hittidega. Eriti tähelepanuväärne on raamatu kiire tõus Amazoni bestsellerite hulka.

Art Spiegelman kommenteeris CNN-ile, et tal on keeldu väga raske mõista ja see pole siiani päriselt kohale jõudnud. Autori meelest on otsuse vastu võtnud haridusametnikud lühinägelikud ja kardavad seda, mida võib ridade vahelt välja lugeda. Lisaks leidis ta, et nõnda lühinägelik ja rumal otsus viitab autokraatiale ja fašismile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles