JUHAN SMUUL 100 ⟩ Kirjandusmuuseumis saab näha väljapanekut Smuuli loomingust

Raamatuportaal
Copy
Juhan Smuul ja Debora Vaarandi.
Juhan Smuul ja Debora Vaarandi. Foto: EKM j 56034 FK 1324, Eesti Kunstimuuseum SA

18. veebruaril täitub 100 aastat Juhan Smuuli sünnist. Sel puhul on Eesti Kirjandusmuuseumis võimalik näha väljapanekut Smuuli loomingust, tema tõlgetest Arhiivraamatukogu fondidest ja originaalmaterjale Eesti Kultuuriloolise Arhiivi kogudest.

Smuuli loometegevus oli lühikeseks jäänud elu jooksul intensiivne ja viljakas, seega ongi näitusel väljas rohkesti esmatrükke, mida jagub mitmesse vitriini. Esindatud on näiteks esimene trükiproov luuletusega «Mu noorim õde» ajalehes Punaväelane 1943. aastast, mille kõrvale saab võrrelda luuletuse «Noorimale õele» käsikirja. Teose «Jäine raamat» tõlkeid on ilmunud enam kui kahekümnes keeles, Arhiivraamatukogus leidub neist suurem osa ning olemasolevad tõlked on esindatud näitusel. «Puudu on näiteks jaapani- ja mongolikeelsed väljaanded, mida otsime aktiivselt oma kogusse,» sõnas Ave Pill, väljapaneku üks koostajatest.

Lisaks on näitusel väljas kuuenda klassi õpilase Smuuli koostatud «reisikiri» Ameerikasse pealkirjaga «Dollarite maa» ning külastajad saavad sirvida 1982. aastal Juhan Smuuli 60. sünniaastapäevaks tekstiilköites raamatuna välja antud faksiimile käsikirjast «Hea meremeeste hoidja» Rutt Hinrikuse eessõnaga.

Väljapanekuga saab tutvuda Eesti Kirjandusmuuseumi fuajees 20. märtsini. Näituse koostasid Kristin Liba, Ave Pill, Mariliis Õunapuu ja Ahiivraamatukogu praktikant Merili Kibal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles