Timo Marani uus raamat tutvustab lähemalt ökosemiootikat

Raamatuportaal
Copy
Semiootik ja poeet Timo Maran.
Semiootik ja poeet Timo Maran. Foto: Elo-Lee Maran / TÜ

Tallinna Ülikooli Kirjastuses on ilmunud Timo Marani värske teos ökosemiootikast.

Timo Marani raamat «Ökosemiootika. Märgiuuringud ja ökoloogiline muutus» esitab sissejuhatuse ökosemiootikasse ja näitab selle asjakohasust tänapäeva ebastabiilsete kultuuri ja looduse suhete uurimisel. Ökosemiootikat võib defineerida kui nende märgiprotsesside uurimist, millest ökoloogilised nähtused sõltuvad.

Timo Maran, «Ökosemiootika».
Timo Maran, «Ökosemiootika». Foto: Raamat

Mõtisklusi esitatakse teoses kolmes etapis, ammutades inspiratsiooni nii humanitaarteadustest kui ka bioloogiast. Esimeses peatükis selgitatakse märkide vahendatud suhete mitmekesisust, ulatust ja mõju looduskeskkonnas, alates üksikindiviidi tasandist kuni ökosüsteemi funktsioneerimiseni. Teises peatükis näidatakse eri viise, kuidas eelkeelelised semiootilised suhted on osa kultuurist ning osutatakse kahjulikele keskkonnamõjudele, mille toovad kaasa enesesse sulgunud ja pelgalt sümbolipõhised märgisüsteemid. Kolmandas peatükis selgub, kuidas mudelitele ja modelleerimisele keskenduv ökosemiootiline analüüs suudab efektiivselt kaardistada tekstide ja looduskeskkonna suhteid või tuua esile nende puudumise ning kuidas saab seda lähenemist loominguliselt kasutada, et panna alus keskkonnasõbralikele kultuurivormidele ja -praktikatele.

Marani «Ökosemiootika» ilmus esmalt 2020. aastal ingliskeelsena Cambridge’i ülikooli kirjastuses. Teose tõlge on ökosemiootika esimene raamatu mahus tutvustus eesti keeles.

Raamatu tõlkis inglise keelest Ehte Puhang ja see ilmub Tallinna Ülikooli kirjastuse eluteaduste sarjas «Bibliotheca Scientiarum Vitae».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles