Salakaval lõks, mis sunnib naisi meestest palju rohkem pingutama

Raamatuportaal
Copy
Rohkem pingutades ei saa paremaid tulemusi.
Rohkem pingutades ei saa paremaid tulemusi. Foto: Shutterstock

Erin Falconeri raamat «Kuidas saada asjad tehtud» annab praktilisi mõtteid ja viiteid, kuidas asjad päriselt ellu viia. Ta tõdeb, et ehkki kogu maailm ärgitab tegema aina rohkem ja rohkem, tasub asju tegelikult teha strateegiliselt ning tehes vähem, saavutada rohkem.

Kui elu oleks korter

Erin toob näite, et kui elu oleks korter, vaataksid ringi ja nendiksid ilmselt, et see on päris kena. Oled teinud suurpuhastuse: pakkinud kokku ülikooliaegsed psühholoogiaõpikud, mida sa nagunii ei ava enam kunagi, loobunud lohvakast teksapaarist, mis nagunii ei istunud, ja visanud ära virna tolmu koguvaid DVD-sid.

Ülekantud tähenduses muidugi! Su metafooriline korter pole veel täiuslik, ent rämpsu väljaviskamine on asja kõvasti parandanud. Marie Kondost sai paar aastat tagasi rahvusvaheline sensatsioon, kui ta tutvustas filosoofiat, kuidas koristamise abil elu muuta. Kondo üksainus lihtne asjade kohta käiv küsimus «Kas see toob sulle rõõmu?» ärgitas inimesi hunnikute kaupa asju minema viskama.

Kui pahnast vabanenud, on aeg asuda ehitama

Nüüd, mil oleme vaimse, emotsionaalse ja füüsilise ruumi takistavast pahnast vabastanud, on aeg asuda ehitama. Ent Erin soovitab seda teha teistmoodi. Selmet kulutada aega teiste eesmärkide täitmisele, kasuta seda ainult enda heaks. Muidugi ei saa sa kohe töölt ära tulla ja lakata pesu pesemast, kuid saad muuta, kuhu suunad oma aja ja energia esmajärjekorras.

Teeme seda strateegiliselt. Teeme vähem. «Kõlab endiselt kummaliselt, eks? Kogu maailm ärgitab meid tegema aina rohkem! Tee rohkem trenni! Anna tööl endast rohkem! Rööprähklemine ongi meid nõrkemiseni kurnanud,» tõdeb Erin.

Princetoni ülikooli hiljutise uurimusega püüti kummutada Malcolm Glaswelli 10 000 tunni meisterlikkuse teooriat (ja näidati, et meisterlikkuse saavutamine on seotud konkreetse eluvaldkonnaga), kuid pole kahtlust, et mida rohkem aega ja tähelepanu millelegi pühendad, seda rohkem toob see tagasi. Erin sõnab, et see on meie kultuuri üks salakavalamaid lõkse, mis sunnib naisi meestest palju rohkem pingutama; neist saavad kõige peale mihklid, ent ei millegi meistrid. Loobudes mõttest, et peame tegema kõike, avaneb võimalus olla hea neis mõnes asjas, mis meile päriselt korda lähevad.

Seitse head mõtet raamatust:

  1. Võid tunda ennast kõige toimekama inimesena maamunal, ent kui sul pole eesmärki, oled lihtsalt hõivatud.

  2. Ilma sügava eneseteostuse tundeta - ja selge eesmärgita - jääb tõeline tulemuslikkus alati kättesaamatuks!

  3. Ilma põhjaliku analüüsita, kes oleme ja mida tahame, põleme ka kõige võimsamatest tööriistadest hoolimata läbi!

  4. Üks parimaid viise edasi liikuda on mõista, mis hoiab sind tagasi!

  5. Tulemuslikkus tähendab seda, et su pingutused toovad tulu!

  6. Rohkem pingutades ei saa paremaid tulemusi. Ilma aega maha võtmata ja piisava uneta kogevad inimesed halvavat läbipõlemist!

  7. Suureks kasvamine tähendab liikumist sõltuvusest sõltumatusesse. Sõltumatus tähendab, et oled välise kontrolli ja mõju alt vaba!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles