Jõgeval toimuvad Betti Alverile pühendatud luulepäevad «Tuuletund»

Raamatuportaal
Copy
Betti Alver 1960. aastatel. FOTO: Kaljo Raud
Betti Alver 1960. aastatel. FOTO: Kaljo Raud Foto: Kaljo Raud

18. ja 19. veebruaril peetakse Jõgeva kultuurikeskuses Betti Alverile pühendatud luulepäevi «Tuuletund». Sellise nime alla on seekord koondatud pika traditsiooniga üleriigilised luulepäevad «Tuulelapsed» ja «Tähetund». Mõlemad sündmused jäid mullu koroonaviiruse leviku tõttu tavalisel ajal («Tuulelapsed» toimub üldjuhul jaanuaris, «Tähetund» novembris) pidamata. Nüüd saavad need koondnime «Tuuletund» all kahe päeva jooksul teoks.

Luulepäevad avatakse reedel, 18. veebruaril kell 13. Kõigepealt vaadatakse ära kuus «Tuulelastele» registreeritud lavastust, mille aluseks maailmakirjandusest pärit valmid. Kui žürii ehk Akadeemia nende kohta otsuse teinud ja paremad välja kuulutanud (kell 17.30), jätkatakse pärast väikest vaheaega «Tähetunni» lainel. Vanema kooliastme truppide 24 lavastusest – need põhinevad Viivi Luige luuletekstidel – etenduvad neli reede õhtul ja ülejäänud laupäeval. Laupäevasesse päeva jäävad ka «Tähetunni» pidulik avamine (kell 9) ja lõpetamine (kell 19.45).

Luulelavastusi hindavasse Akadeemiasse kuuluvad kirjanik ja luuletaja Leelo Tungal, režissöör ja lavastaja Gerda Kordemets, Eesti Harrastusteatrite Liidu tegevjuht Kristiina Oomer, teatrikriitikud Margot Visnap ja Margus Mikomägi, kirjanik Valdur Mikita, Eesti Rahva Muuseumi arendusdirektor Viljar Pohhomov, tele- ja raadioajakirjanik Märt Treier ja Jõgevamaa gümnaasiumi direktor Priit Põdra.

«Tuuletunni» ajal saab Jõgeva kultuurikeskuses kuulata rahvamuusik Kristi Kooli ja duo Trahh esinemist. Kultuurikeskuse fuajee suurelt ekraanilt saab vaadata pildimeenutusi 2020. aasta «Tuulelastest» ja «Tähetunnist».

«Tuuletundi» korraldab MTÜ Tähetund koostöös Jõgeva kooliteatriga Liblikapüüdja ja Jõgeva põhikooliga. Luulepäevade peakorraldaja ja Jõgeva kooliteatri Liblikapüüdja lavastaja Lianne Saage-Vahur tõdes, et ajakava oli seekord raske paika saada, sest truppidelt, kus mõni näitleja haigestunud, tuli järjest äraütlemisi. «Aga luulepäevi me ära jätta ei tahtnud, sest nii kaoks noortel motivatsioon luule ja teatriga tegelda. Noored väga ootavad seda kokkusaamist,» ütles Lianne Saage-Vahur, kes valmistab Liblikapüüdja eri truppidega ette tervelt viis lavastust. Kolme neist saab näha reedel, kaht laupäeval.

Korraldaja sõnul täidetakse luulepäevadel koroonareegleid. Juhendajatel peab olema koroonapass, õpilastel mitte. Küll aga on õpilased üldjuhul kaks korda nädalas testitud. Ja mõistagi eeldatakse, et haigena keegi luulepäevadele ei tule. «Soovitame noortel oma trupiga kokku hoida ja püüame seltskondi saalis hajutada. Ööbimiskohas, Piiri tänava koolimajas, on hajutamine veelgi lihtsam, sest ööbijaid on seekord üsna vähe,» sõnas Lianne Saage-Vahur.

Vaata «Tuuletunni» ajakava siit!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles