Parima luuleraamatu autor Lauri Räpp: soovidel on omal moel ja ajal kombeks täituda

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy

Apollo rahvahääletusel selgusid möödunud aasta eesti autorite parimaid raamatuid. Palusime võitjatel vastata kolmele küsimusele kirjutamise ja lugemise kohta. Parimaks luuleraamatuks valiti «Lihtsate asjade tähtsus». Küsimustele vastab luulekogu autor Lauri Räpp.

Kas mäletate oma esimest kirjutamiskatsetust? Mis see oli?

Kõige esimesed katsetused olid ilmselt algkoolis klassiõdede salmikutesse. Esimene teadlikum proov midagi kirjutada oli ühel lapsepõlve Viljandi suvel. Võisin siis olla nii 13-14. Inspiratsiooni sain sellest, et minu naabripoisi ja parima lapsepõlvesõbra isa on Arvo Valton. Siis oli kirjanik midagi väga suurt ja tähtsat ja üht kirjanikku sõbraliku ja justkui oma inimesena tunda oli midagi kirjeldamatult erilist. See tekitas soovi ka ise kirjanikuks saada. Tuleb välja, et soovidel on omal moel ja ajal kombeks täituda. Mitte et ma end kirjanikuks või veel vähem luuletajaks peaksin. Aga mind loetakse ja tuleb välja, et palju, ja see teeb mulle rõõmu.

Lauri Räpp, «Lihtsate asjade tähtsus».
Lauri Räpp, «Lihtsate asjade tähtsus». Foto: Raamat

See joonelisse vihikusse pandud jutuke kahe poisi seiklustest Viljandi linnas jäi küll väga lühikeseks ja on tänaseks kaduma läinud.

Mis on kõige parem nõuanne, mis teile kirjutamiseks on antud?

Ära karda ebaõnnestuda ja usu sellesse, millest ja mida kirjutad.

Lisan veel, et mul on sisutoimetajatega vedanud. Auhinna võitnud «Lihtsate asjade tähtsus» ei oleks täna siin kui poleks sisutoimetaja Kadri Asmerit. Samuti jagas suurepäraseid nõuandeid kahe raamatu sisutoimetaja Jaana Maling. Ka «Minu Tartu» kirjutamisel oli koostöö Epp Petronega suurepärane.

Milline raamat on teile viimasel ajal tõeliselt sügava mulje jätnud?

Ilukirjandusest kindlasti Fredrik Backman ja tema «Karulinn».

Omal moel raputas ka Pierre Lemaitre «Alex».

Luulest puges sügavale hinge Anne-Mai Tevahi «Ma hingan su Armastust».

Vaata ka videot, kus autoriga vestleb Mart Juur!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles