Parima lasteraamatu autor Mari Ojasaar: olen enda raamatute fänn

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy

Apollo rahvahääletusel selgusid möödunud aasta eesti autorite parimaid raamatuid. Palusime võitjatel vastata kolmele küsimusele kirjutamise ja lugemise kohta. Parimaks lasteraamatuks valisid lugejad Mari Ojasaare ja Aaron Troy Parve pildiraamatu «Loodus laste moodi»

Kas mäletate oma esimest kirjutamiskatsetust? Mis see oli?

Mäletan, et hakkasin n-ö sahtlisse kirjutama juba päris varakult, võisin olla selline algklassi õpilane. Kirjutasin ja joonistasin mõned pildid ka juurde. Kusjuures, praegu ma tunnen end palju paremini just joonistades - esmalt illustreerin oma raamatud ja alles siis asun kirjutamise juurde.

Mari Ojasaar ja Aaron Troy Parve, «Loodus laste moodi».
Mari Ojasaar ja Aaron Troy Parve, «Loodus laste moodi». Foto: Raamat

Mis on kõige parem nõuanne, mis teile kirjutamiseks on antud?

Ma usun, et parim nõuanne on see, et kui midagi alustad, siis vii see lõpuni. Mul oli sahtlis 3-4 pooleli olevat raamatut juba, sellised ideekavandid. Otsustasin, et kui tahan tõesti raamatu valmimist näha, tuleb alustatu kindlasti lõpule viia. Kunstnikuna on mul tihti nii, et kui alustan projektiga, siis käivitab see peas uued ideed. Seega oleks kerge jätta pooleliolev raamat sahtlisse ja justkui parema ideega edasi minna. Aga palju olulisem on lõpetada üks projekt, vajadusel uued head ideed märkmikusse kirja panna ja õppida sellest protseesis, et teed algusest lõpuni midagi. Näiteks siis, kui olin loomas oma esimest raamatut «Lepatriinu lugu», tekkis mul idee luua raamat «Loodus laste moodi» ja üks uus raamat, mille lõpusirgel ma just olengi. Nii et jälgin kindlalt oma nõuannet ja teen ühe raamatu korraga algusest lõpuni valmis.

Milline raamat on teile viimasel ajal tõeliselt sügava mulje jätnud?

Ma olen muidugi enda raamatute fänn. Tõesti, naudin nende tegemist. Lasteraamat, mis mulle tohutult meeldis, oli «Unihiire seitse voodit», hästi vahva lugemine lastele ja illustratsioonid, mis viivad fantaasiamaailma. Täiskasvanute raamatutest meeldis mulle hiljuti loetud Ants Rootslase raamat «Seitsme põlve müsteerium», selle n-ö neelasin paari ööga, ärkasingi tihtilugu 4 ajal ülesse, et siis mõnusalt paar tundi lugeda ja siis taas uinuda.

Vaata ka videot, kus Mari Ojasaare ja Jesper Parvega vestleb Mart Juur!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles