Parima populaarteadusliku raamatu autor Mare Mätas: ma ei ole end iial kirjutamise alal andekaks pidanud

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy

Apollo rahvahääletusel selgusid möödunud aasta eesti autorite parimaid raamatuid. Palusime võitjatel vastata kolmele küsimusele kirjutamise ja lugemise kohta. Parimaks populaarteaduslikuks raamatuks valisid lugejad Mare Mätase teose «Minu Kihnu».

Kas mäletate oma esimest kirjutamiskatsetust? Mis see oli?

Mõtlesin just ühel kaunil päeval selle üle sügavalt järgi, et kuidas see ometi minuga juhtus, et hakkasin raamatuid kirjutama?! Uskumatu. Ja siis veel käesolev edulugu...

Ma ei ole end iial kirjutamise alal andekaks pidanud ja olen imetelenud alati neid, kes seda teha oskavad, kadestanud. Siiski minu kirjutamiskatsetused lapse- või nooruspõlves olid koolikirjandid, mis olid tehtud hindele viis, seejärel mõned artiklid või kirjutised Kihnu kultuuri teemadel nagu näiteks artikkel «Kihnu rätikud» 2005 või ka 2009. aastal ilmunud etnograafiline uurimus «Kihnu kokaraamat» ning muidugi hulk väiksemaid kirjatöid ja arvamusi kultuuripärandi teemadel.

Mare Mätas, «Minu Kihnu. Külas või külata».
Mare Mätas, «Minu Kihnu. Külas või külata». Foto: Raamat

Mis on kõige parem nõuanne, mis teile kirjutamiseks on antud?

«Minu Kihnu» kirjutamisel oli eesmärk ehk nõuanne suunata see väljapoole, mitte niivõrd kihnlasele, pigem väljaspool kultuuriruumi olijatele. Proovisin seda nii mõelda ja ka teha, läbi oma minapildi avada laiemat kultuuritausta. Nõu olen ikka ka küsinud ja seda on andnud Joel Sang, raamatu toimetaja Helen Külvik või kasvõi sarjale iseloomuliku lühilause väljamõtlemisel Piret Tali. Suur tänu inspireerijatele!

Milline raamat on teile viimasel ajal tõeliselt sügava mulje jätnud?

Raamatud, mida enamasti ise loen, kuuluvad sageli kas teaduskirjanduse või siis populaarteaduslikku valdkonda. Viimati lugesin läbi Kate Listeri raamatu «Seksi kummaline ajalugu», väga meeldivad mulle TLÜ kirjastuse «Bibliotheca controversiarum» sarjas ilmunud raamatud nagu näiteks Frédéric Gros «Kõndimise filosoofia» jt või ka TÜ kirjastuse poolt välja antud Sulev Kuuse ja Maris Heinaru «Üks meeter elu. 100 müüti geneetikast: midagi sinust ja sulle». Ohh, neid lemmikuid on ikka väga palju, palju inspireerivat teadus- kui ka populaarteaduslikku kirjandust!

Vaata ka videot, kus autoriga vestleb Mart Juur!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles