Krüptovaluuta ettevõte ostis 2,2 miljoni eest raamatu arvates, et sellega kaasnevad ka kõik teose õigused

Raamatuportaal
Copy
Alejandro Jodorowsky «Düün».
Alejandro Jodorowsky «Düün». Foto: ALAIN JOCARD/AFP/Scanpix

Krüptovaluuta ettevõte Spice DAO sai hakkama suure prohmakaga, ostes hiljuti oksjonilt filmilooja Alejandro Jodorowsky «Düüni», mille eest nad käisid välja üle 2,2 miljoni naela. Kuigi teos on haruldane ja kahtlemata ka väga äge, panid ärimehed siiski mööda arvates, et ostes raamatu, ostavad nad ka kõik sellega seotud õigused.

Alejandro Jodorowsky «Düün» on storyboard ehk eesti keeles piltlugu või süžeeskeem, mis annab esimese visuaalse ülevaate filmist. Jodorowsky visandas Frank Herberti «Düüni» põhjal piltloo, millest pidi valmima 10-tunnine film. Raamatus on paljude kuulsate kunstnike illustratsioone. Produktsioon siiski ebaõnnestus ja lõpuks filmi ei tulnudki, kuid hiljem on Jodorowsky öelnud, et «Düüni» projekt muutis ta elu.

Alejandro Jodorowsky «Düün».
Alejandro Jodorowsky «Düün». Foto: ALAIN JOCARD/AFP/Scanpix

Möödunud aasta lõpus ostis Jodorowsky «Düüni» oksjonil krüptovaluuta ettevõte Spice DAO. Kuigi raamatu eest loodeti saada kuni 35 000 eurot, maksis ettevõte teose eest lõpuks 2,2 miljonit naela ehk üle 2,6 miljoni euro. Kui Spice DAO postitas Twitterisse rõõmusõnumi, et nad võitsid oksjoni ja kavatsevad selle põhjal luua uue animasarja, said nad kibeda eluõppetunni. 

Alejandro Jodorowsky «Düün».
Alejandro Jodorowsky «Düün». Foto: ALAIN JOCARD/AFP/Scanpix

Säutsus anti teada: «Võitsime oksjoni 2,66 miljoni euroga. Nüüd on meie missioon:

1. Teha raamat avalikuks (seaduse piires).

2. Luua raamatust inspireeritud originaalne animasari ja müüa see voogedastusteenusele.

3. Toetada kogukonnaprojekte, mis on sellest tuletatud.

Tegelikult ostsid nad raamatu, aga mitte selle autoriõiguseid. Veelgi enam, visandiraamatu autoriõigused olid juba 2011. aastal vabaks antud.

Garry Brannan Yorki ülikooli arhiivist ütles, et see on kahtlemata kõige rumalam asi, mida ta kunagi näinud on. «Täiesti jahmatav,» sõnas ta ja tõi võrdluseks, et kui ta on ostnud mingi vahva koomiksi, siis see ei tähenda automaatselt, et tal oleks õigus selle põhjal oma multifilm teha.

Krüptovendade valearvestus on pakkunud palju nalja sotsiaalmeedia naljahammastele. Loodetavasti ei teinud nad ostuga endale liiga suurt kulu ja olgu nende lugu õpetuseks teistele, kes ei ole siiani aru saanud, kuidas teose õiguseid omandada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles