Kaks Magdalenat, kes on naiste laskesuusatamist enim mõjutanud

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Magdalena Neuner.
Magdalena Neuner. Foto: Imago Sportfotodienst/Pressefoto Baumann/Scanpix

Naiste emotsionaalsed ja ülitiheda konkurentsiga võistlussõidud parandavad telereitingut, teatavad uudiste pealkirjad. Ent kõigest 40 aasta eest vaadati kombinatsioonile naine ja laskesuusatamine üsna pika pilguga. Kahe Magdalena eestvedamisel ja kümnete säravate neidude toel on just naiste mõõduvõttudest kujunenud põnevusetendus. Loe katkendit peagi ilmuvast raamatust «Biatlon A&O. Ükski märk ei jää üles». 

Naiste laskesuusatamise populaarsust on ehk kõige enam mõjutanud kaks Magdalenat: Forsberg Rootsis, laiemalt Skandinaavias, ja Neuner Saksamaal, laiemalt Kesk-Euroopas. Kümnete tuhandete fännide südamesse pugenud Magda ja Lena võitsid vastavalt 42 ja 34 MK-etappi. Endiselt on nad MK-sarja kaks edukamat, kuigi rootslanna lõpetas karjääri kakskümmend ja sakslanna kümme aastat tagasi.

Albertville’i olümpial 1992 murdmaasuusatajana osalenud Forsberg (siis Wallin) nägi staadionil püssidega naisi, kes jäid silma ja tundusid lahedad. Rootslanna ei olnud küll kunagi lasknud, kuid ambitsioonikale sportlasele ei olnud see takistus, vaid väljakutse. Ta arutles, et kui teha 10 000 lasku, võiks juba ju pihta saada küll. Mõte kinnistus kaks aastat hiljem, kui Magda oli vigastatud ega pääsenud suusatajana Lillehammeri olümpiale.

Laskesuusatamises tuli edu kiiresti. Juba 1995. aastal võitis ta Ruhpoldingus sprindi. Aastatel 1997–2002 ei suutnud keegi alles 26-aastasena ala juurde jõudnud Forsbergile vastu saada ja ta võitis MK-sarja kuus korda järjest.

Magdalena fantastilisem periood jäi vahemikku 16. detsember 2000 kuni 18. jaanuar 2001, kui ta võitis järjest kaheksa MK-etappi. Hooaja lõpus vedas ta koju kastitäie auhindu, võites MK-sarja üldkokkuvõttes ja olles parim tavadistantsil, sprindis, jälitussõidus ning ühisstardis. Lemmikalal ehk jälitussõidus võitis ta seitsmest stardist kuus.

/.../

Magdalena Forsberg.
Magdalena Forsberg. Foto: DENNIS YLIKANGAS/imago/Bildbyran/Scanpix

Laskesuusamaailma kahtluseta üks suure algustähega nimedest, sakslane Ricco Gross märgib, et Magdalena Forsberg tegi Rootsi suureks. «Rootsi oli ju juba üheksakümnendatel sageli auhinnalistel kohtadel. Tõsi, neil oli küll üks ja ka ainus naine, aga ta võitis kuus korda maailmakarika,» tunnustab Gross.

Rootslased ei vaidle sakslasele vastu, ka nemad on tänini arvamusel, et Magdata ei oleks neil sugugi tipptegijate plejaad peale kasvanud. Väidet illustreerib järgmine näide. Esimest korda peeti MK-etapp Rootsi linnakeses 1989. aastal. Alguses käisid Östersundis kohal sugulased, sõbrad ja ala suurimad fanaatikud. Magda viimase sõidu ja võidu ajal 2002. aastal oli kohal 10 000 pealtvaatajat. Forsberg polnud üksnes hea sportlane, teda armastati ka kui päikeselist inimest.

/.../

Tänapäeval on IBU kuuest peasponsorist viis Saksamaalt ja tegelikult ka prantslaste spordikaupade hiid Decathlon toetab laskesuusatamist Saksa tütarfirma kaudu. Pole kahtlust, et määrav roll selles on kahel pooltunnil 2007. aasta veebruari esimesel laupäeval ja pühapäeval.

Muidugi, silmapaistvaid ja armastatud naislaskesuusatajaid oli sakslastel juba varemgi: Uschi Disl (kui ta ka ei lasknud, siis vähemasti suusatas), Petra Behle, Andrea Henkel, Kati Wilhelm, Martina Glagow. Kulda sakslastele jagus. Ent siis tõusis rambivalgusesse Magdalena Neuner.

Vaevalt oskas Baierimaa postkaartlikust Wallgau külast pärit Lena Antholzi MM-i sprindi starti minnes ette kujutada, mida tulevik toob. Suurvõistluse eel oli pinge peal hoopis Katil ja Andreal, toona 19-aastane Lena pidi MM-ile minema vaid suurvõistluse hõnguga tutvuma.

Ent läks teisiti. Laupäeval, 3. veebruaril sprindis seitsmendana startinud Neuner sai laskmises küll kaks trahvi, aga tulemuseks oli sellegipoolest kuldmedal rootslanna Anna Carin Olofssoni (hljem Zidek) ees. Päev hiljem tegi Lena jälitussõidus koguni neli (!) möödalasku, aga seegi ei vääranud võitu ning teine kuldmedal oli tõsiasi.

Tol pühapäeval, 4. veebruaril sai Wallgau Lenast kogu Saksamaa Lena.

/.../

Edasine on ajalugu. Tõestuseks kas või fakt, et 2012. aastal vastas uuringufirma Forsa küsimusele «Kui te oleksite autoga ummikus koos kuulsusega, siis kellega?» koguni 30 protsenti, et see inimene on Magdalena Neuner. Järgnesid vormel 1 staar Sebastian Vettel 20 protsendi, saatejuht Sandra Maischberger (sakslaste Anu Välba) 19 protsendi ning liidukantsler Angela Merkel ja liidupresident Joachim Gauck 18 protsendiga.

***

Juba 8. märtsil ehk Otepää MK etapi ajaks ilmub esimene eestikeelne originaalsisuga raamat laskesuusatamisest «Biatlon A&O. Ükski märk ei jää üles». Veel kuni 24. veebruarini saab raamatu ilmumisele Hooandja vahendusel kaasa aidata - toetuse eest vastutasuks kingitus raamat pühendusega või raamat pühenduse ja kingitus(tega).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles