Selgusid möödunud aasta parimad raamatukoguhoidjad

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Pildil Lea Lehtmets.
Pildil Lea Lehtmets. Foto: Marianne Loorents

Eesti Raamatukoguhoidjate Ühing (ERÜ) peab oluliseks märgata ja tõsta esile raamatukoguhoidjaid ning tunnustada raamatukogudes aasta jooksul tehtut. 28. veebruaril tunnustavad ERÜ ja Kultuuriministeerium aasta raamatukoguhoidjaid 2021. Auhindade andmist toetab Kultuurkapital.

Tunnustusõhtul tervitab raamatukoguhoidjaid kultuuriministet Tiit Terik, päevakohase sõnavõtuga esineb Tõnu Õnnepalu, õhtujuhid Indrek Ojari ja Argo Aadli esitavad ka meeleolukaid muusikapalasid.

Laureaadid valis esitatud kandidaatidest ERÜ juhatus ja eelmise aasta tegevuste eest saavad tunnustatud järgmised inimesed.

  • Ühingu teenetepreemia pälvib Katrin Niklus, kes ligi neljakümne Rapla Keskraamatukogus töötatud aasta jooksul on aktiivselt ja edumeelselt arendanud raamatukogundust nii oma maakonnas kui ka ühingu liinis üleriigiliselt.
  • Aastapreemiaga tunnustatakse Lääne-Virumaa Keskraamatukogu pearaamatukoguhoidjat Lea Lehtmetsa järjekindla raamatukoguhoidjate koolitusalase töö korraldamise eest nii Lääne-Virumaal kui ka ümberkaudsetes maakondades.
  • Parimat noort raamatukoguhoidjat Irina Möldret tunnustatakse silmapaistva panuse eest noortepärase lugemiskultuuri edendamisse ja erinevate noortele suunatud lugemisürituste korraldamise eest Tartu Linnaraamatukogus. Noori lugejaid paeluvad ühtviisi nii Irina tegutsemine booktuberina kui ka pop-up noortekohviku vedamine.
  • Aasta lasteraamatukoguhoidja Anu Amor-Narits töötab samuti Tartu Linnaraamatukogus. Tema loominguline ja sisukas lastetöö muudab raamatukogu lastele toredaks ja põnevaks paigaks.
  • Aasta maaraamatukoguhoidja Jaana Toss juhib ja koordineerib Ida-Virumaa Alutaguse valla kaheksa raamatukogu tööd. Lugemise edendamiseks käivitati raamatute veebitutvustuste sari «Raamatute kirju maailm», kus valla raamatukogutöötajad ja lugejad tutvustavad ning loevad ette katkendeid oma lemmikraamatutest.
  • Aasta kooliraamatukoguhoidja Ingrid Kustavus on Viljandi Kesklinna Kooli raamatukoguhoidja 1.-4. klasside raamatukogus, mis on paljude õpilaste lemmikpaik koolis ning vahetundides on sinna äramahtumisega raskusi.

Aasta tegu linnaraamatukogus läks jagamisele

Tallinna Keskraamatukogu ainulaadse tööriistalaenutuse nn tööriistalaeka eesmärgiks on propageerida säästvat ja jagamisel põhinevat eluviisi, arendada elanike isetegemise oskusi, aidata kujundada laste ja noorte tööharjumusi, vähendada sotsiaalset ebavõrdsust ning rõhutada raamatukogude panust keskkonnahoidlikku ja jätkusuutlikku arengusse.

Tartu Linnaraamatukogu korraldab linnarahva seas populaarseid kirjanduslikke jalutuskäike, väärtustades nii kirjandust ja kombineerides seda kodulooga. Meeskond otsib kirjandusteostest välja põnevaid Tartu kohta käivaid ilukirjanduslikke katkendeid, mille alusel kujundatakse sobiva pikkusega teekond tekstides mainitud paikadesse. Jalutuskäigul räägitakse põnevaid lugusid kohtade ajaloost ja loetakse ette katkendeid ilukirjandusest.

Aasta tegu erialaraamatukogus on Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli raamatukogu uued väljakutsed ja suunad toetamaks õppetööd kõrgkoolis ning üleminek RFID süsteemile.

Bibliograafia auhinda vääris väljaanne «Ankruketi lõpp on bibliograafia algus», kuhu on koostajate Jaan Malini ja Aino Tamjärve poolt koondatud kogu trükis ilmunud materjal, mis on Ilmar Laabani kirjutatud või tema kohta käiv. Ilmar Laabani bibliograafia mitmekeelne väljaanne on aukartustäratavalt põhjalik ja aegumatu materjal Laabani erandlikku ja rikkasse pärandisse põhjalikumaks süüvimiseks.

Raamatukogude Sõber on Poola Suursaatkonna avaliku ja kultuuridiplomaatia spetsialist Sławomira Borowska-Peterson, kes on aastaid korraldanud ja vahendanud Eesti raamatukogudesse lugematul hulgal raamatuesitlusi ja näitusi. Raamatukogusõbra tiitliga tunnustatakse inimest või organisatsiooni, kes on aidanud kaasa raamatukogude hea maine kujundamisele, lugemiskultuuri väärtustamisele ja sidususele kogukonnaga.

Ajakirjandusauhinnaga tunnustatakse ajakirjanikku, kes on märkimisväärselt kajastanud raamatukogude olukorda avalikkusele. Möödunud aasta töö eest pälvib tunnustuse Klassikaraadio vastutav toimetaja Lisete Velt, kes külastas suvesarjas «Raamatuhoidja» Eesti väikelinnade ja külade raamatukogusid ning tutvustas erilisi raamatukogusid ja nende hoidjaid.

«Eesti raamatukoguhoidjad on südamega töötavad nutikad inimesed, kes tihtipeale ei pea enda esiletõstmist oluliseks, iga päev töötatakse pühendumusega, eesmärgiks pakkuda lugejaile parimat. Peame oluliseks neid inimesi ja nende tööd esile tõsta ning väärtustada. 2022. aastal tähistav raamatukogude aasta on suureks toeks raamatukoguhoidjatele edasi püüdlemiseks: ka riik märkab meie tegemisi ja peab neid oluliseks,» rõhutas ERÜ juht Tuuliki Tõiste.

Tunnustused avalikustatakse Aasta raamatukoguhoidja 2021 tunnustusõhtul, mis toimub Tallinnas Mustpeade maja Valges saalis 28. veebruaril kell 15.00. Auhinnatseremooniale on oodatud kutsetega külalised, kuid sündmus on jälgitav ka veebiülekande vahendusel.

Eesti Raamatukoguhoidjate Ühing on Eesti Vabariigi eakaaslane ja tähistas neil päevil oma 99. tegutsemisaastat. Raamatukoguhoidjaid on tunnustatud järjepidevalt alates 1990. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles