Eduard Vilde sünnipäeval avatakse muuseumi uus püsinäitus

Raamatuportaal
Copy
Eduard Vilde 1911.
Eduard Vilde 1911. Foto: EESTI KIRJANDUSMUUSEUMI ARHIIV

4. märtsil, Eduard Vilde sünnipäeval, avatakse Tallinna Kirjanduskeskuse Eduard Vilde muuseumi uus püsinäitus «Igaüks tahab minust osa saada».

Näitus viib armastatud kirjaniku elu ja loomingu juurde kahe suurema teema kaudu: Vilde kui avaliku elu tegelane ning Vilde keerukas isiklik elu. Vaatluse alla on võetud Vilde looming ja suhted teiste kirjanikega; Vilde kodud ja kaaslased; Vilde tervis; Vilde ajakirjaniku ja reisikirjasaatjana; Vilde dramaturgi ja diplomaadina.

«Vilde muuseumi peamine väärtus seisneb ajaloolises korteris, kus asuvad originaalesemed ning ehe interjöör,» sõnas Tallinna Kirjanduskeskuse direktor Maarja Vaino. «Uue püsinäituse teemad on paigutatud sissejuhatavalt ruumidesse, millest üks asub kõrvuti Vilde elutoaga ning teine Vilde magamistoaga. Pärast näituseruumi saab külastaja kohe minna edasi Vilde ajaloolisse korterisse, liikuda sealt läbi ja väljuda teise näituseruumi kaudu. Nii saab külastaja ise valida, kas ta alustab kirjanikuga tutvumist suunal avalikkusest isiklikku ellu või vastupidi isiklikust elust avaliku elu tegelaseni. Püsinäitus koos korteriga moodustavad igal juhul kokkuvõtva terviku.»

Püsinäitusel saab vaadata animeeritud lühifilmi Vilde elust, mis põhineb Romulus Tiituse karikatuuridel ja mille raamjutustajaks on Vilde kuulus punane sokk, kellele oma hääle on laenanud Tõnu Oja. Sissevaate saab Vilde suhetele teiste kirjanikega ning tema kuulsamate tegelaste hingeellu. Vilde-aegsest telefonist saab kuulata mälestusi kirjanikust ning suurelt Tallinna kaardilt otsida Vilde jalajälgi.

Näituse tekstid on kirja pannud Maarja Vaino, kujundajaks on Mae Kivilo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles