Enn Säde pani kirja legendaarse filmi «Linnutee tuuled» loo

Raamatuportaal
Copy
Norilsk, 1977. Lennart Meri ja Enn Säde aktsioonis.
Norilsk, 1977. Lennart Meri ja Enn Säde aktsioonis. Foto: Enn Säde

Eesti filmi mäluhoidjaks kutsutud helioperaator ja -režissöör Enn Säde kirjutas raamatu soome-ugri rahvaste iseteadvust tõstnud filmi «Linnutee tuuled» valmimisest.

Enn Säde, «Eales ei leia algust».
Enn Säde, «Eales ei leia algust». Foto: Raamat

«Eales ei leia algust» on autori enese sõnul ühe tähendusväärse filmi ülesvõtmise argipäev, suisa protokoll või kroonika. Kõikide oma haiguspäevade, halbade tujude, tehniliste viperuste ja lõppude lõpuks vägeva finaaliga.

«Palju olmet, palju söömist? Ma ei pelgaks seda, palju inimlikke pisiasju iseloomustab seda aega ja hetki ja meid rohkem kui laia pintsliga tõmmatud keerulised targutused,» kirjutab Säde äsja müügile jõudnud raamatu sissejuhatuses.

Kaasahaarav teos võtab lugeja kaasa ekspeditsioonidele, mis leidsid aset aastatel 1976–1977 ja viisid võttegrupi eesotsas režissöör Lennart Meriga eestlaste, setude, saamide, soomlaste, vadjalaste, vepslaste, ersade, manside, ungarlaste ja nganassaanide juurde – et otsida soome-ugri ja samojeedi rahvaste ühiseid juuri.

Asjaosaliste päevamärkmetel ja meenutustel, aga ka arhiividokumentidel põhinevat raamatut on juba võrreldud seiklusjutuga, täis ehedat nõukogude aja absurdi.

«[Pika teekonna] kulminatsioon oli 17. juulil 1977: vahetasime sellel pühapäeval neliteist korda liiklusvahendit, alustasime paadis, lõpetasime armee patrullautos, vahepeal üürisime lennuki ja peatasime rongi,» on 1979. aastal kirjutanud Lennart Meri.

Saranpaul, 1977. Ekspeditsioon võib alata.
Saranpaul, 1977. Ekspeditsioon võib alata. Foto: Rein Maran

Eraldi peatüki moodustab värskelt ilmunud raamatus operaator Rein Marani fotoreportaaž, mis koosneb rohkem kui 300 pildist – kokku võttis Maran ekspeditsioonidel üles ligemale 4500 fotot, millel on unikaalne kultuurilooline väärtus.

Teos on pühendatud Rein Marani 90. sünnipäevale. 296-leheküljelise raamatu kujundas Jaana Ratas ja andis välja sihtasutus Kultuurileht.

1978. aastal esilinastunud etnograafiline dokumentaalfilm «Linnutee tuuled» oli stuudio Tallinnfilm esimene rahvusvaheline koostöö, partneriteks Ungari ja Soome. 1979. aastal võitis see New Yorgi kino- ja telefilmide festivalil hõbemedali. Filmi stsenarist ja režissöör on Lennart Meri, operaator Rein Maran, helirežissöör Enn Säde ja helilooja Veljo Tormis.

Raamatu autor Enn Säde on Eesti viljakaim helioperaator ja -režissöör, kes on helindanud üle saja linateose. Ta on selliste tunnustatud dokumentaalfilmide režissöör nagu «Narri põldu üks kord...», «Künnimehe väsimus», «Nelli ja Elmar» ja «Jüri – see mulk ehk mis tuul müürile...». Väsimatu helide ja fotode arhiveerijana ning sõna meisterliku valdajana on ta alal hoidnud eesti filmi mälu. Varem on Sädelt ilmunud kaks raamatut: «Säde filmist. Lood Eesti filmimetsadest» ja Kadri-Katariina».

2019. aastal pälvis Enn Säde Pimedate Ööde filmifestivali elutööauhinna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles