Lastekirjanduse aastakoosolekul selguvad 2021. aasta head laste- ja noorteraamatud

Raamatuportaal
Copy
Eesti kirjanduse uurija Jaanika Palm.
Eesti kirjanduse uurija Jaanika Palm. Foto: Erakogu

Neljapäeval, 3. märtsil 2022 kell 14–17 toimub Eesti Lastekirjanduse Keskuses lastekirjanduse aastakoosolek. Koosolekul antakse ülevaade möödunud aastal välja antud lasteraamatutest. Samuti selguvad Lastekaitse Liidu eestvedamisel lastekirjanduse asjatundjate poolt välja valitud head laste- ja noorteraamatud 2021.

Lastekirjanduse keskuse kirjandusuurija Jaanika Palm leiab, et lastekirjanduse aastakoosolek on hea võimalus teha kokkuvõtteid meie lastekirjanduses toimuvast. Nii võetaksegi koosolekul vaatluse alla üle 800 eestikeelse lasteraamatu, mis eelmisel aastal trükivalgust nägid. Kõneletakse nii algupäranditest kui ka tõlgitud lasteraamatutest ning analüüsitakse lasteraamatuillustratsiooni. Jaanika Palm teeb ülevaate möödunud aastal Eestis ilmunud algupärasest lastekirjandusest, kirjandusuurija Krista Kumberg Haapsalu lasteraamatukogust kõneleb tõlgitud lasteraamatutest ning Anneliis Lepp analüüsib algupäraste lasteraamatute illustratsioone ja kujundust.Jaanika Palmi sõnul käib lasteraamat muu eluga sama sammu: «Kajastamist leiavad aktuaalsed küsimused, nagu põgenikekriis, kliimateemad, vaimse tervise probleemid ja arutletakse ka igavikulisemate väärtuste, nagu õnn, selle leidmine ja hoidmine, või hirmude tekkimise ja neist üle saamise mehhanismide üle.» Koosolekul püütakse lasteraamatut näha kui tervikut – vaadeldakse nii lasteraamatute loojaid kui ka väljaandjaid, analüüsitakse teoste sisu ning käsitletakse illustratsiooni ja kujundust. «Aastakoosolek on hea abiline kõigile raamatukoguhoidjatele, õpetajatele ja teistele lastekirjandushuvilistele, et end teemaga kurssi viia ja siis lapsi lugemisisuga nakatada,» lisab Palm.

Aastakoosoleku alguses kuulutavad Eesti Lastekirjanduse Keskus ja Lastekaitse Liit välja parimad möödunud aastal ilmunud laste- ja noorteraamatud. Nimekirjad on abiks õpetajatele, lapsevanematele, lastega töötavatele spetsialistidele ja kindlasti ka lastele enestele kvaliteetse ja köitva lugemisvara valimisel. Raamatuid hindasid lastekirjandusega igapäevaselt kokku puutuvad eksperdid Eesti Lastekirjanduse Keskusest, Lastekaitse Liidust, Eesti Lugemisühingust, Eesti Noortekirjanduse Ühingust, Eesti Raamatukoguhoidjate Ühingust ja Rahva Raamatust. 

Koosolekul osalemiseks on vajalik eelregistreerumine, mis on avatud kohtade täitumiseni. Otseülekannet koosolekust on võimalik jälgida ka lastekirjanduse keskuse Facebooki lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles