Chanet Siret Simonen soovitab raamatut, mis aitab mineviku taagast vabaneda ja südamest andeks anda

Raamatuportaal
Copy
Chanet Siret Simonen.
Chanet Siret Simonen. Foto: Kristi Kullerkupp

Coach Chanet Siret Simonen soovitab väga lugeda Vishen Lakhiani raamatut «Erakordse elu kood», mis aitab elus läbi viia muutusi ja uskumusi.

Näiteks sisaldab raamat harjutust, kuidas vabastada end mineviku taagast ja anda südamest andeks. Lakhiani kirjutab, et vimma ja viha endast ära heitmine on eraldi võetuna kõige võimsam kanal lõõgastunud, jõulise meeleseisundi juurde. Nagu õnnelikkus, nii on ka andestamine täiesti treenitav oskus. See on õnnevõrgus elamise oluline eeldus. Järgnevalt on toodud lihtsustatud variant andestamise harjutusest, mida Lakhiani õppis programmis «40 Years of Zen».

Valmistumine

Pane kirja inimesed, kes on sulle sinu arvates ülekohut teinud, või olukorrad, kus sa oled haiget saanud. See ei pruugi olla lihtne, eriti juhul, kui tuleb tegeleda äärmiselt valusate või pikalt vindunud olukordadega. Ole enda suhtes leebe. Kui oled valmis, vali nimekirjast üks inimene ja alusta harjutust.

1. samm: seisundi loomine

Istu umbes kaks minutit kinnisilmi ning tunneta end taas hetkes, kus halb asi juhtus. Kujutle sama ümbrust.

2. samm: tunne viha ja valu

Kujutle sulle ülekohut teinud inimest enda ees ja päästa oma emotsioonid valla, kuid ära tee seda kauem kui mõni minut.

3. samm: andesta armastusse

Näe seda inimest enda ees ja tunne talle kaasa. Millist valu või hingepiina pidi ta läbi elama, et see pani ta käituma nii, nagu ta käitus? Küsi endalt: Mida ma sellest õppisin? Kuidas see olukord mu elu paremaks muutis?

Pärast seda peaksid tundma selle inimese suhtes veidi vähem negatiivsust. Korda protsessi, kuni tunned, et nüüd oled võimeline temasse armastavalt suhtuma. Rängemat laadi ülekohtu puhul võib selleks kuluda tunde või päevi. «Armastusse andestamine» ei tähenda lihtsalt juhtunu minnalaskmist. Sul tuleb end sellegipoolest kaitsta ja vajaduse korral tegutseda. Eelkõige kuritegudest tuleb igal juhul teatada. Kuid juhtunuga kaasnev valu ei tohiks pärast andestamist sind enam närida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles