Sinijärv soovitab väärt raamatut globaalpoliitikast. «Hoiatan ette, võib viia järeldusteni»

Raamatuportaal
Copy
Tim Marshall.
Tim Marshall. Foto: Ollie Dewis/Wikimedia Commons

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv soovitab Tim Marshalli «Geograafia vangid. 10 kaarti, mis räägivad globaalpoliitikast kõik, mida teadma pead».

Nukker aeg on. Kurja lilled kerkinud, Mordor märatseb. Raske raamatuid valida, olgu siis ajaloost ja ajalollustest. Ajalolluse sees elame parasjagu kõik – eks näis, kas lollusest saab lugu või pelk peeretus probleemsete pättide poole pealt.

Tim Marshall, «Geograafia vangid».
Tim Marshall, «Geograafia vangid». Foto: Raamat

Tim Marshalli raamatu pealkiri on muidugi pööraselt pretensioonikas. Mina siit kõike küll teada ei saanud. Samas ilmselt rohkem, kui ma «teadma pean». Tänapäeva inimene ei pea ju essugi teadma. Kuigi vähäkä võiks. See raamat annab aga kätte päris hüva mõttesuuna ning laotab selle ilusasti üle ilma laiali. Nimelt et mäherdused elupaigad on riikidele loomulikud ja looduslikud kindlused ning kuskohas tunduks arukas arvestada läbikäiguhooviks olemisega. See läbikäiguhoov tähendab inimajaloos enamasti paraku ka sõjatannert.

Tänasesse põigates – siit saab üsna ilusti näha, miks Vene impeeriumi jaoks on olulik kottida nimelt neid maid, mida ta järjepanu kiusab ja miks mõni Mongoolia võib end suht rahulikult tunda. Kuni hiinlased tulevad mürinal kõik. Ja nad tulevad. Mitte mürinal, pigem hiljukesi ja riburada. Eks tibla püüab päästa, mis päästa annab, ja tema sõdimiseviis on ikka ja alati olnud põletada omi linnu ja laastada oma rahvast. Mongooliast Moskoovia tuli ja Mongooliasse ta kunagi kustub. Kui lubatakse. Vaevalt.

Marshalli raamatu mitmedki mõttearendused näikse natuke meelevaldselt üldisesse ja põhmõtt toimivasse mustrisse istutet olevat; küsimusi tekib. Vastuseid on siiski märksa rohkem ja maailma skeem saab jupp maad selgemaks. Mis peamine, kui koolitunnid omal ajal läbitud, siis värskub mälu ning saab rahumeeles edasi mõtelda. Mis, hoiatan ette, võib viia järeldusteni.

Kokkuvõttes täiesti vaimundav raamat ja kooliõpilastele kohustuslik. Just tolle edasi- ja isemõtlemise pärast. Pluss muidugi kaardid. Kaardid on alati head.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles