Etnoloog Indrek Jääts esitleb Amuuri ekspeditsiooni lugu

Raamatuportaal
Copy
Indrek Jääts raamatuga «Maack Amuuril. Ühe ekspeditsiooni lugu».
Indrek Jääts raamatuga «Maack Amuuril. Ühe ekspeditsiooni lugu». Foto: Erakogu

Neljapäeval, 10. märtsil kell 18 esitleb etnoloog Indrek Jääts Eesti Rahva Muuseumis oma raamatut «Maack Amuuril. Ühe ekspeditsiooni lugu». Ühtlasi saab ülevaate ka autori enda reisist Amuurile.

Etnoloog Indrek Jääts räägib baltisaksa maade-uurija Richard Maacki ekspeditsioonist Amuuri jõele (1855-1856), samuti oma katsest seda uurimisretke korrata (2018). Viimane tõukus Maacki venekeelsest raamatust «Reis Amuurile» (1859), mille Jääts enda jaoks umbes kümne aasta eest avastas. Soliidne teos ning selle juurde kuuluv illustratsioonide mapp mõjusid talle sedavõrd inspireerivalt, et tekkis tahtmine see unustuse hõlma vajunud materjal tänase publiku ette tuua.

Raamat «Maack Amuuril».
Raamat «Maack Amuuril». Foto: Eesti Rahva Muuseum

Erinevaid variante kaaludes jõudis ta lõpuks kommenteeritud ümberjutustuseni. Sündis raamat «Maack Amuuril: Ühe ekspeditsiooni lugu» (2021). Maacki ekspeditsioon oli interdistsiplinaarne, tegeleti nii geograafia, geoloogia, botaanika, zooloogia, kui ka ajaloo ja etnograafiaga. Antud juhul saavad enam tähelepanu Amuuri põlisrahvad. Näidatakse pilte 19. sajandi keskpaigast ja 21. sajandi algusest.«Maack Amuuril. Ühe ekspeditsiooni lugu» valiti Eesti 25 ilusaima raamatu hulka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles