Ukraina kirjanik Oksana Zabužko: imetlen ukraina naisi, kes võitlevad külg külje kõrval meie meestega

Raamatuportaal
Copy
Rahvusvahelisel naistepäeval kõneles parlamendis ukraina kirjanik Oksana Zabužko.
Rahvusvahelisel naistepäeval kõneles parlamendis ukraina kirjanik Oksana Zabužko. Foto: Euroopa Parlament

Rahvusvahelisel naistepäeval rääkis ukraina kirjanik Oksana Zabužko Euroopa Parlamendis oma kaasmaalaste raskest olukorrast Venemaa rünnaku all.

Istungit avades ütles president Roberta Metsola: «Täna ei saa me kasutada sõna «tähistama». Me näeme, kuidas Ukraina naised osutavad vastupanu ja haaravad relvad, et võidelda agressori vastu. Ja on suur au, et meie ees on täna ukrainlanna, kirjanik, kelle teosed ja selge hääl kinnitavad ukrainlannade jõudu rõhumisele vastu panna. Need vaprad ja vastupidavad naised on meile kõigile eeskujuks, sest nad kaitsevad euroopalikke väärtusi, mis on meile kallid.»

Kirjanik Oksana Zabužko, kes lahkus Ukrainast kaks nädalat tagasi ainult käsipagasiga, rõhutas, et oma teostes on ta harjunud naiste häält kuuldavaks tegema ja nende õiguste eest võitlema. Ent nüüd peab ta esimest korda seisma naiste õiguse eest elule enesele.

«Ma imetlen ukraina naisi, kes võitlevad külg külje kõrval meie meestega, juhivad esmatähtsate kaupade jaotamist meie ümberpiiratud linnades ja sünnitavad pommivarjendites, kus arstid neid veebi teel abistavad. Ent probleem seisneb selles, et meie vaimu tugevus ei peata Putini pomme,» sõnas Zabužko.

Putini kavatsuste eest hoiatades ütles ta: «Palju elusid oleks võinud päästa, kui EL ja USA oleksid ärganud kaheksa aastat tagasi, kui Putin tungis Krimmi. Uus Hitler oli valmis jätkama sealt, kus eelmine pooleli jäi. Seisan teie ees selleks, et öelda teile kui kirjanik, kui keegi, kes teab midagi keele nüanssidest, et see on sõda, mitte kohalik konflikt. Uskuge Putinit, kui ta räägib oma ambitsioonidest. Palun ärge kartke kaitsta taevast nende kohal, kes võitlevad, et vabastada Euroopa uue totalitarismi tondist.»

Parlamendiliikmed väljendasid imetlust ukrainlaste julguse üle seista nii oma riigi kui meie ühiste euroopalike väärtuste eest ning avaldasid toetust kõigile vene ja valgevene naistele, kes kartmatult selle sõja vastu tänavatel demonstreerivad.

Oksana Zabužko sündis Lutskis 1960. aastal. Rahvusvahelisel kirjandusmaastikul sai ta tuntuks 1996. aastal ilmunud romaaniga «Ukraina seksi välimääraja», mis on tõlgitud kuueteistkümnesse keelde. Ta on avaldanud veel kaheksateist raamatut, sealhulgas auhinnatud romaani «Hüljatud saladuste muuseum» (2009). Zabužko on ka aktiivne avaliku elu tegelane ja demokraatia eest võitleja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles