Käsiraamatuid rohenäppudele, kes ei jõua aias toimetamist ära oodata

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Kevad pole sugugi kaugel ja õige varsti saab saab ka palja jalaga kastesele murule astuda. Neile, kes ootavad pikisilmi, et saaks taimi istutada, rohida ja koduaiast oma kurke korjata, on siin valik trükiseid, mis aitavad aiatöödeks värskete teadmistega valmis olla. Lisaks on teoseid, mis avardavad silmaringi ja teevad loodusega lähedasemaks.

«Aasta aias. Märkmik-kalender 2022»
«Aasta aias. Märkmik-kalender 2022» Foto: Raamat

«Aasta aias. Märkmik-kalender 2022»

Toimetanud: Eha Kõrge

Kirjastus Varrak

2021

Spiraalköites märkmik-kalender on lihtne ja praktiline. See on üles ehitatud nädala kaupa, ära on toodud Päikese ja Kuu tõusud ning loojangud, liikuvad ja riiklikud pühad, aastaaegade algused, tähtsamad rahvakalendri pühad ja Kuu liikumine sodiaagimärkides.

Eraldi on märgitud vilja-, juure-, õie- ja lehepäevad ning istutusperiood. Kalendaariumi alguses on tutvustus, kuidas Kuu faase aianduses arvestada.

***

«Roheteraapia toas ja õues»
«Roheteraapia toas ja õues» Foto: Raamat

«Roheteraapia toas ja õues»

Kaie Eha, Kadri Maikov, Hanna-Maria Põldma, Kristiina Didrik, Grete Eiche

Kirjastus Ühinenud Ajakirjad

2022

See uus käsiraamat inspireerib sind, su lapsi ja peret aiategevuste ja looduses viibimise kaudu kogema positiivseid emotsioone ning õpetab milliseid oskusi ja võimeid on selle abil võimalik säilitada või arendada, et püsiks tervis ja heaolu. Raamatus kirjeldatud tegevused on kõik seotud looduse ja eriti taimedega ning on väga mitmekesised – vaikset ja mõtisklevat omaetteolemist võimaldavatest tegevustest mänguliste ja lõbusate ühistegevusteni. Osa tegevusi ei nõua mingit jõupingutust ja osa on jälle trenni eest. Neid saab teha nii kodus kui ka selle ümbruses, nii siseruumides kui ka vabas õhus, ja täpselt endale sobival ajal. Iga tegevuse juures on kirjas ka selle täpsem mõju kehale ja vaimule.

Tegevused on välja töötatud tegevusteraapia, botaanika ja maastikuarhitektuuri taustal ning jagatud kolme suuremasse ossa: kuidas toetada lapse arengut, kuidas arendada enda loovust ja tasakaalu ning kuidas soodustada suuremas seltskonnas koostegutsemist. Lisaks leidub raamatu lõpuosas nõuandeid roheruumi loomiseks ja ergonoomiliseks aiategevuseks, et kõik kulgeks väsimuse ja valuta.

***

Diana Ferguson, «Vanarahva aiapidamise nipid».
Diana Ferguson, «Vanarahva aiapidamise nipid». Foto: Raamat

«Vanarahva aiapidamise nipid»

Diana Ferguson

Tõlkinud Marge Pärnits

Kirjastus Ühinenud Ajakirjad

2022

Iga kauni aia taga on selle eest hoolitseva aiapidaja oskused ja kogemused. See on raamat, mis pakatab iidsetest tarkustest ja mitme sugupõlve aiapidajate kogemustest. Raamatusse on koondatud sajandeid kasutusel olnud praktilisi nõuandeid ja teadmisi, mis aitavad luua ilusa, saagika ja toimiva aia, seejuures ilma liigsete kulutusteta.

Leiad teosest hulgaliselt nutikaid ja tulusaid näpunäiteid, huvipakkuvaid fakte, ravivõtteid ja tsitaate. 

Kaunis raamat pakub hulgaliselt iidseid teadmisi ja vanarahva nõuandeid, mis toimivad ka tänapäeval, ning näitab, kuidas luua omaenda täiuslik aed.

***

Liz Marvin, «Aknalaua aednik».
Liz Marvin, «Aknalaua aednik». Foto: Raamat

«Aknalaua aednik. 50 lihtsalt kasvatatavat taime, mis annavad kodule uue ilme»

Liz Marvin

Tõlkinud Pille Enden

Kirjastus Ühinenud Ajakirjad

2021

Raamat tutvustab puu- ja köögiviljade, ürtide ja kaunite toataimede kasvatamise põhitõdesid ning annab näpunäiteid, kuidas taaskasutada toidujääke ja sulandada isekasvatamise mõtteviisi oma elustiili. Külvamine ei eelda keerukaid abivahendeid – alustuseks piisab ka ainult õhinast, aknalauast ja mõnest tühjast lillepotist.

Kas teadsid, et avokaadoseemnest saab kasvatada ilusa toataime? Või et paari nädalaga veeklaasis kasvatab lehtsalat uued lehed? Ja et aknalaua maitsva ürdiaia saad luua pistikutest? Pisut kannatlikkust, soojendavat päikesepaistet ja pealehakkamist ning peagi on su kodu täidetud silmipaitava, heaolutunnet suurendava ja mõnel juhul ka söödava rohelusega.

***

Margit Aedla, «Aianippe igaks aastaajaks».
Margit Aedla, «Aianippe igaks aastaajaks». Foto: Raamat

«Aianippe igaks aastaajaks. Rohenäpu aiatööde kalender»

Margit Aedla

Kirjastus Ühinenud Ajakirjad

2020

See on aianippe ja hüva nõu täis raamat, mis ühtlasi on aiapidajale märkmikuks.

Aiapidajal on alati kiire ja tuhat tööd, mida peaks tegema, keerleb pidevalt peas. Pole siis ime, et nii mõnigi töö lihtsalt ununeb. Ettekasvatamise ja külviajal on aga eriti oluline teada, millal oled ühe või teise taime seeme mulda pannud. Juhtub ka seda, et mõni soovitud lille- või köögiviljataime seeme ununeb hoopiski mulda pista.

See praktiline aiapidaja käsiraamat aitab hoida vajalike tööde nimekirja silme ees, sest saad oma tegemised ise üles märkida. Nii on mugav järge pidada, kas oled soovitu juba korda saatnud.

***

Stephanie Rose, «Aia alkeemia».
Stephanie Rose, «Aia alkeemia». Foto: Raamat

«Aia alkeemia. 80 retsepti ja segu orgaaniliste väetiste, taimeeliksiiride, istutussegude, kahjurite peletusvahendite ja muu valmistamiseks»

Stephanie Rose

Tõlkinud Pilleke Laarmann

Kirjastus Sinisukk

2020

Rohkete toredate ideede, lihtsate retseptide ja õpetustega «Aia alkeemia» näitab kätte suuna, kuidas nullist alustades kaunis aed üles ehitada.

Raamat on jagatud viieks peatükiks: esimene peatükk õpetab, kuidas segada kokku erinevaid istutusmuldasid ja multše, teine jagab nippe taimede paljundamiseks, kolmas annab juhtnööre, kuidas mulla kvaliteeti parandada, neljas õpetab väetissegude ja pritsimisvedelikega taimi turgutama ja viimane jagab näpunäiteid, kuidas oma aeda meelitada kasulikke linde ja putukaid ning kuidas tõrjuda aiakahjureid.

***

Piet Oudolf, Henk Gerritsen, «Loodusaia taimed».
Piet Oudolf, Henk Gerritsen, «Loodusaia taimed». Foto: Raamat

«Loodusaia taimed»

Piet Oudolf, Henk Gerritsen

Kirjastus Hea Lugu

2021

Raamatu esmaväljaanne ilmus 1990. aastal. Nüüdseks üle ilma hinnatud aiakujundaja Piet Oudolf on raamatuid alati kirjutanud koos kolleegidega. Selles teoses täiendavad tema teadmisi taimetargast maastikukujundaja Henk Gerritseni sõnaosavus ja kogemused. 1990ndatel ärgitas nende raamat Euroopas teistegi riikide aiakujundajate huvi siis veel vähetuntud püsikuliikide ja kõrreliste kasutamise vastu ning sellest sai tuge erialane üritustesari New Perennial Movement.

Vahepealse ajaga on puukoolide taimevalik kõvasti kasvanud. Püsikud ja kõrrelised sobivad väga hästi nii aedadesse kui avalikele haljasaladele ning loodusläheduse ja elurikkuse hindajaid on aianduses iga aastaga üha rohkem. Kultusteoseks saanud raamatut on uue väljaande jaoks täiendatud paljude ilusate, kuid vastupidavate ja vähe hooldust ootavate püsikute tutvustustega, autorid soovitavad, kuidas neid kasutada ning pakuvad eri meeleoluga aiaalade jaoks välja põnevaid taimkooslusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles