Emakeelepäevaks ilmus «Eesti rahva ennemuistsete juttude» kaunis uusväljaanne

Raamatuportaal
Copy
Friedrich Reinhold Kreutzwaldi «Eesti rahva ennemuistsed jutud».
Friedrich Reinhold Kreutzwaldi «Eesti rahva ennemuistsed jutud». Foto: Rahva Raamatu kirjastus

Üle kümne aasta on taas ilmunud Friedrich Reinhold Kreutzwaldi (1803–1882) «Eesti rahva ennemuistsed jutud».

Friedrich Reinhold Kreutzwald, «Eesti rahva ennemuistsed jutud».
Friedrich Reinhold Kreutzwald, «Eesti rahva ennemuistsed jutud». Foto: Raamat

«Kullaketrajad», «Vaeselapse käsikivi», «Tark mees taskus», «Põhja konn» – need ja paljud teised Kreutzwaldi kirja pandud rahvajutud kuuluvad vaieldamatult eesti kultuuri raudvarasse. Ilmunud esmakordselt 1866. aastal, paeluvad need muinaslood juba üle 150 aasta igas vanuses lugejaid. Samuti on need andnud inspiratsiooni arvukatele teistele loojatele kirjanikest ja muusikutest teatri- ja filmitegijateni.

Samavõrd märgilise tähendusega on kunstnik Günther Reindorffi (1889 – 1974) kaunid ja ajatud illustratsioonid, mis ilmusid esimest korda 1951. aastal ning on osa eesti kunsti kullavaramust. Uude väljaandesse on koondatud kõik teadaolevad Günther Reindorffi ennemuistsete juttude illustratsioonid, kokku on neid saanud rohkem kui sel sajandil ilmunud varasemates väljaannetes.

Kvaliteetpaberile trükitud raamat ilmub luksuslikus prantsuse köites. Selle kujundas üks eesti tunnustatumaid raamatukunstnikke Mart Anderson.

«Missugune ärksa vaimuga mees ei peaks rõõmuga tunnistama, mis armast ajaviidet temale ennemuistsed jutud lapsepõlves on teinud? Kes ei peaks seda lahkelt meelde tuletama, kuidas ta ammuli suuga jutuvestja peale vahtis, nagu tahaks ta iga sõna alla neelata, et pisematki raasukest kaotsi ei läheks!»

Friedrich Reinhold Kreutzwald, Võru linnas jaanipäeval 1866

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles