Uuri järele, milline mõju on inimese psüühikale ja tervisele erinevatel värvidel

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

Värvide mõjust emotsioonidele on palju juttu olnud, ent kas teadsite ka seda, et värvid suudavad mõjutada ka meie vaimset ja füüsilist tervist? Psühholoog Toivo Niiberg annab oma raamatus «Ela ja küsi! 500 elulist küsimust» nõu, kuidas värve oma heaolu suurendamiseks ära kasutada.

Sinine – rahustav, põletikuvastane, valu vaigistav

Niibergi sõnul mõjub sinine värv rahustavalt, süvendab enesekindlust ja -usku, vabastab murest ja hirmust. Sinisele värvile omistatakse aga ka lõõgastavat toimet.

  • Sinine värvus vaigistab valu ja alandab palavikku, soodustab rahulikku ja sügavat und. Sinist ümbrust peetakse soodsaks temperatuuri tõusuga kulgevate põletikuliste haiguste võitmisel. Sel on tugev antiseptiline ja põletikuvastane toime (eriti kurguhaiguste korral), lisaks sellele kaitseb südant ning on täheldatud, et väheneb ka reumaatiline valu ja kergendust saavad ka bronhiaalastmahaiged.

  • Helesinine mõjub hästi lastehaigustele, nagu hammaste tulek, kõrvavalu, neelupõletikud, kõne- ja hääleprobleemid.

  • Sinine ümbrus aitab kergemini toime tulla hingeliste muredega, toetab eluga hakkama saamisel ja kustutab mälust rasked elamused, süvendab optimismi ja eneseusku. Üliärritunud seisundi korral mõjub sinine rahustavalt ja pidurdavalt.

Roheline – toniseeriv, uuendav, lõõgastav

Roheline on toniseeriv värv, mis kuulub samuti rahustavate värvide hulka, eriti heledad toonid. Psühholoogilises mõttes põhjustab roheline (nagu ka ärkav kevad) puhtuse, värskuse ja uuenemistunde. Just rohelist soovitatakse kanda töövestlustel ja palgaläbirääkimistel.

  • Rohelised ruumid sobivad eriti hästi südamehäirete korral ja kõrgvererõhutõbe põdejatele. Roheline laiendab ka kapillaare ja tekitab kehas soojatunde, leevendab ärritust, kuid pikaaegsel kasutamisel mõjub väsitavalt.

  • Roheline värv virgutab aju ning ehitab üles lihaseid ja kudesid. Roheline reguleerib tundeelu ja tugevdab väsimusest, haigustest või negatiivsetest tunnetest väsitatud keha.

  • Roheline loob hea miljöö istuvale tööle, keskendumisele ja mõtisklemisele. Mõjub hästi sapikivitõve ja teiste maksahaiguste korral, vaigistab peavalu ning pärsib pahaloomuliste rakkude vohamist. Aitab väljutada organismi ainevahetuse mürgiseid jääke.

Kollane – meeleolu tõstev, puhastav, tähelepanu soodustav

Üks kevade lemmikvärve – kollane – on puhastava ja tervendava toimega. Kollasega kaasneb rõõmsameelsus, lootus, aktiivsus, tänu millele toniseerib see värv pessimistlikku inimest, tõstab eneseusku ja lisab elujaatust.

  • Paraneb nägemistaju, ühtlasi ilmneb toniseeriv mõju närvisüsteemile tervikuna. Emotsionaalsel tasandil on kollane hea värv meeleolu tõstmiseks ja depressiooni võitmiseks, kuna süstib meisse lootust ja optimismi. Kollane ergutab mõttetegevust ja kergendab uue materjali omandamist. Sellel värvil on omadus äratada tähelepanu ja suurendada inimese valmisolekut suhtlemiseks ning uue informatsiooni vastuvõtmiseks.

  • Eemaldab organismist kahjulikud jääkained ja mürgised ühendid ning intensiivistab maomahla nõristust, pehmendab kõhukinnisust. Kergendab diabeeti, reuma ja anoreksia ravi.

  • Kui pead olema usaldusväärne, näiteks lähed laenu võtma või tööalastele läbirääkimistele, ära riietu üleni kollasesse. Kollane ei luba sind võtta väga usaldusväärselt. Kui tahad siiski kollast kasutada, siis piisab mõnest aksessuaarist.

Punane – elavdab vereringet, tõstab vererõhku, lõdvestab lihaskrampe

Punane värv sümboliseerib seksuaalset energiat. Monokromaatilises punases valguses tõuseb vererõhk, pulss kiireneb, hingamine ja silmapilgutuste arv minutis sagenevad.

  • Tänu punase valguse neeldumisele hemoglobiinis tõuseb kehatemperatuur ja tekib soojustunne. Kasvab veresuhkru sisaldus ja hormonaalne tegevus aktiviseerub. Lihasreaktsioonide kiirus suureneb, käte survejõud kasvab. Kasvab ka neerupealiste poolt toodetava adrenaliini hulk, millega kaasneb veresoonte ahenemine ja vereringe elavnemine.

  • Sageli väheneb taluvus valu suhtes. Mõne aja pärast ilmneb vastureaktsioon. Kuna punane tõstab vererõhku, siis sobib see neile, kel on madal vererõhk. Samas lõdvestab see aga lihaskrampe. On kasulik neile, kes kergesti külmetuvad, sest punane käivitab loomuliku füsioloogilise termoregulatsiooni ega lase liigselt jahtuda.

  • Riietuses mõjub nt punane õhtukleit lummavalt ja silmatorkavalt, kui aga kanda punast koosolekul, võib see takistada teisi oma arvamust välja ütlemast. Kui töises õhkkonnas domineerivasse punasesse riietatult ootad teistelt ideid, siis ei pruugi keegi julgeda oma mõtetega välja tulla, soovimata riskida vaidluse või võitlusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles