Lapsed valisid Nukitsa konkursil Eesti parima kirjaniku ja illustraatori

Raamatuportaal
Copy
Janno Põldma (paremal) ja Heiki Ernits.
Janno Põldma (paremal) ja Heiki Ernits. Foto: Mihkel Maripuu

Iga kahe aasta tagant toimuv Eesti Lastekirjanduse Keskuse lugejaküsitlus leidis sel aastal aset juba 16. korda ning oma lemmikute poolt andis raamatukogudes ja veebis hääle 5277 noort lugejat vanuses 6–13 aastat.

Nukitsa konkursi eesmärk on tunnustada meie lasteraamatute autoreid ja kirjastajaid ning populariseerida lugemist. Lapsed tegid oma valiku 2020. ja 2021. aasta jooksul ilmunud lasteraamatute hulgast. Eelvalikusse kuulus 100 teost. Kirjanikelt võistlesid algupärandid, illustraatorid astusid võistlustulle aga ka tõlkeraamatutele tehtud piltidega.

Noorte lugejate lemmikkirjanikuks osutus ülekaalukalt Janno Põldma ja parimaks illustraatoriks Heiki Ernits. Võidu tõi neile 2021. aastal kirjastuse Tammerraamat poolt välja antud «Leiutajateküla lood». Teisele kohale tuli kirjanike arvestuses Kadri Hinrikus raamatuga «Taks ja Dogi» (Tammerraamat) ning kunstnike hulgas Made Balbat piltidega Lewis Carrolli raamatule «Alice Imedemaal» (Pilgrim). Kolmanda koha vääriliseks hääletasid lapsed Triinu Laane ja Marja-Liisa Platsi «Luukere Juhani juhtumised» (Päike ja Pilv). Võitjad saavad auhinnaks Nukitsa pronkskuju ja rahalise preemia.

«Nukitsa auhind on eriline, sest siin valivad auhinnasaajad lapsed ise ja me näeme, millised lood ja pildid neile meeldivad. Tänu rahvaraamatukogudele on otsustajate ringi haaratud noored raamatusõbrad üle Eesti. Võitjad Janno Põldma ja Heiki Ernits on Lotte lugudega võitnud jäägitult laste südamed, sest mõlemad autorid viivad koju juba mitmenda Nukitsa pronkskuju. Ja see on tore, sest tänapäeva lastekirjanduses pole just palju nii tugevaid karaktereid. Samas on suur rõõm, et tippu on jõudnud ka uued tegijad,» sõnas Triin Soone.

Nukitsa konkurssi korraldab Eesti Lastekirjanduse Keskus koostöös Eesti raamatukogudega alates 1992. aastast iga kahe aasta tagant. Varasemate laureaatide hulka kuuluvad näiteks kirjanikud Andrus Kivirähk, Ilmar Tomusk, Kristiina Kass ning kunstnikud Hillar Mets, Heiki Ernits, Edgar Valter jt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles