Ilmus Eesti vanasõidukite klubi seniseid tegevusi valgustav raamat

Raamatuportaal
Copy
Valeri Kirss.
Valeri Kirss. Foto: Erakogu

Klubi Unic asutaja ja juhi Valeri Kirsi 47 aastat kestnud järjepidev heategevuslik tegevus Eesti vanasõidukite alase liikumise edendamisel ja tähtsustamisel meie kultuuriruumis on lõpuks kaante vahele saanud

Märtsi viimasel nädalal ilmunud rikkalikult illustreeritud pea 200 leheküljeline raamat on maiuspalaks kõigile neile, keda huvitab auto, mootorratta, ratta ja hobusõiduki ning vanasõidukite tehnika säilitamine tulevastele põlvedele üldisemas plaanis.

Raamatu põhiline fookus on soliidsetel juba päästetud või alles päästmist vajavatel haruldastel auto-velo-hobu-mootorsõidukitel. Raamatus, mille koostas kolme kuuga tehnika-ajaloo-huviline Mati Laos Kirsi erakogu andmete alusel, antakse ülevaade klubi Unic asutamisest 1976 aastal ja ülevaade suursündmustest, mis Klubi Unic liikumise raames on läbi aastate aset leidnud.

Raamatus pakutakse muu hulgas olulist teavet omaaegsete autohuviliste-sohvrite Mäksa kohtumistest ja Valeri Kirsi hilisemast tegevusest tehnika päästmisel 10 aasta jooksul Palmse mõisas ja a.2006 Virtsu mõisa moonakate majas.

Valeri Kirss oli Klubi Unic asutajaks ja esimeheks 20 aastat. Tema tasuks oli võimalus korraldada suursündmusi, mille raames tulid kokku tuhanded pered, kes oma vanasõidukitega publikule silmailu pakkusid. Aastast 2006 on Valeri Kirsi isiklik erakogu väljas vanasõidukite eramuuseumis Virtsus, mis on avatud olnud igal suvel.

Lisaks õnnestub raamatus heita pilk endiselt raugematu innuga tegutseva Valeri Kirsi teistele hobidele, nagu Miss Estonia iludusvõistluse taasalgatamine peale 56 aastast pausi ning korraldamine 25 aasta vältel. Pingsa elutöö ettevõtmised on õnnestunud tänu tervis-tennis-hobile, sest liikumine on tervisliku elu kandvamaid alustalasid.

Valeri Kirsi kui tegija elutöö lühilugu «Unikaalne Unic» ilmus esialgu vaid väiketiraažis ja on saadaval eritellimise alusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles