PILDID Darwini kadunud märkmikud tagastati Cambridge'i ülikoolile

BNS
Copy

Briti loodusteadlase Charles Darwini kaks märkmikku, mis sisaldavad tema ideid evolutsiooni kohta ja kuulsat «Elupuu» visandit, tagastati 21 aastat pärast nende kadumist, teatas teisipäeval Cambridge'i ülikooli raamatukogu.

Hinnalised märkmikud jäeti raamatukogu põrandale roosas kingipakis, mille juures oli ka kaart, milles sooviti raamatukoguhoidjale häid lihavõtteid. Märkmikud olid heas korras, kahjustustest märke polnud, teatas ülikool avalduses.

Teadlane visandas oma ideid märkmikesse 1837. aastal, pärast naasmist kuulsalt reisilt HMS Beagle'i pardal. Raamatukogu teatel on märkmikud väärt mitu miljonit naela.

Ühte neist joonistas ta diagrammi mitmest võimalikust viisist, kuidas liik areneda võib. Hiljem avaldati detailseim joonis tema 1859. aasta raamatus «Liikide tekkimine».

«Tunnen sügavat kergendust märkmike turvalise naasmise üle, seda on pea võimatu sõnadesse panna,» ütles ülikooli raamatukoguhoidja Jessica Gardner, kes nende arvatavast vargusest 2020. aastal teada andis.

«Meie avaliku üleskutse ainus eesmärk oli saada märkmikud tagasi meie juurde hoiule ja mul on rõõm, et see andis võrdlemisi lühikese ajaga nii eduka tulemuse,» lausus ta.

Cambridge'i ülikooli raamatukogu teatas märkmike kadumisest juba 2001. aastal, kui need liigutati erikollektsioonide kambritest fotode tegemiseks mujale.

Pikalt arvati, et need on valesti sildistatult endiselt raamatukogus, kus on umbes 10 miljonit raamatut, kaarti ja käsikirja ning üks maailma suuremaid Darwini arhiive.

Aastal 2020 viidi läbi aga raamatukogu ajaloo suurim otsimine ja märkmikke ei leitud.

«Kuraatorid järeldasid, et märkmikud on tõenäoliselt varastatud,» teatas raamatukogu toona.

Raamatukogu teavitas kohalikku politseid ja raamatud lisati Interpoli nimekirja varastatud kunstiteostest.

Märkmikud pannakse suvel välja, «et kõigil oleks võimalus neid märkimisväärseid märkmikke päriselt näha,» lisas Gardner.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles